БНТ е пред фалит, обяви пред СЕМ и.д. генерален директор

...
БНТ е пред фалит, обяви пред СЕМ и.д. генерален директор
Коментари Харесай

БНТ е докарана до фалит

БНТ е пред банкрут, разгласи пред Съвет за електронни медии и.д. общоприет шеф Емил Кошлуков. Той и Управителният съвет на публичната телевизия рапортуваха за последното тримесечие. Очакваният недостиг в края на годината е 44 млн. лева

Кошлуков съобщи, че 30 млн. лева от отговорностите са за спортни излъчвания и права. " Развалихме контракти, подписани от управлението, за милиони. Това са контракти за закупуване на стратегии, за реклами, които са нездравословни и рискови, прекъснати са съмнителни публични поръчки ", съобщи претендентът за непрекъснат началник на Българска национална телевизия, забравяйки, че до неотдавна бе програмен шеф в медията по предложение на Константин Каменаров. Всички контракти били одобрявани от УС на Българска национална телевизия, само че Кошлуков нямал нищо общо.

През март, април и май в бюджета на Българска национална телевизия са влезнали 1 261 940 лева, само че харчовете са за съвсем 18 милиона.

" Ние сме в на практика банкрут. Трябва да спасим Българска национална телевизия ", разгласи Кошлуков, който бе програмен шеф допреди към месец. Тогава шефът на Българска национална телевизия Константин Каменаров получи присъда за шофиране в нетрезво положение и трябваше да освободи поста. Съвет за електронни медии реши Кошлуков да поеме позиция до назначението на титуляр. Той е и измежду седемте претенденти, които останаха за финалната фаза на състезанието за общоприет шеф.

Кошлуков предвижда, че дефицитът на Българска национална телевизия евентуално ще доближи 44 млн. лева до края на годината. Той се надява на подпомагане от членовете на Съвет за електронни медии за поддръжка от държавното управление и финансовото министерство. " Реалните отговорности са за 37 млн. лева, като 30 от тях са за подписани контракти за спортни излъчвания и права. Сред тях има състезание по канадска битка. Развалихме контракти, подписани от управлението, за милиони. Това са контракти за закупуване на стратегии, за реклами, които са нездравословни и рискови, прекъснати са съмнителни публични поръчки ", побърза да покаже суровост претендентът за непрекъснат началник. Така виновността за нежеланото положение на медията бе хвърлена на предходните началници.

Всички контракти били одобрявани от Управителния съвет на Българска национална телевизия, само че Кошлуков разгласи пред Съвет за електронни медии, че няма нищо общо. Той още веднъж атакува предшествениците си за подписване на неизгодни покупко-продажби. На въпрос от Бетина Жотева от Съвет за електронни медии къде е бил през цялото това време, откакто е бил програмен шеф на Българска национална телевизия 1, Кошлуков съобщи, че на никое място не е давал мнения за пазаруване на каквато и да е стратегия. " Не са желали това от мен. Това е в пълномощията на управлението на малкия екран. Иначе нямаше да купуваме сериали на Чарли Чаплин на тази цена ", съобщи той.

Задълженията на Българска национална телевизия към снабдители към 30 април са били 27 023 хиляди лева, излиза наяве от доклада, който към този момент е качен на уеб страницата на Съвет за електронни медии. Справката обаче е непълна, защото е направена преди финансовото привършване и осчетоводяване на сметките за май. В документите е написано, че към 31 декември предходната година, както и към 30 април тази година отговорностите на Българска национална телевизия са над оптимално допустимия размер на отговорностите към снабдители, който за медията е закрепен на 10 млн. лева

Приходите на Българска национална телевизия от 1 март до 31 май са за над 2 млн. лева, с приспадането на разнообразни налози обаче чисто в бюджета на медията са влезнали 1 261 940 лева Харчовете обаче са за съвсем 18 млн. лева От тях 6 306 664 лева са за заплати и хонорари за личния състав, а над милион отива за осигуровки. Малко над 400 хиляди лева са отишли за пазаруване на техника, машини и икономически инвентар. Близо 3,8 млн. лева са дадени за кино и програмни права, а съвсем 150 хиляди лева - за филмопроизводство. По-голямата част от разноските за прехрана е за застраховане производството и разпространяването на телевизионната стратегия на Българска национална телевизия, написа в доклада по адрес на над 6-милионните разноски по това перо.

Юристката на Българска национална телевизия и член на управата й Зина Трифонова укори страната, че няма ясна идея за публичната телевизия, която била недофинансирана. Тя дефинира чуването като обществен линч и разгласи, че подава оставка. След съвещанието връчи на Кошлуков ръчно написано заявление за овакантяване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР