БНРПредсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на

...
БНРПредсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Северна Македония през април, служебно правителство след Нова година

БНР

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари страната ще се ръководи от техническо държавно управление.

За това се договориха водачите на основните политически партии, след среща при президентът Стево Пендаровски. През седмицата Европейският съвет не разгласи по кое време ще стартират договарянията за присъединение на югозападната ни съседка и Албания.

В късния следобяд президентът Стево Пендаровски повика в резиденцията си водачите на Социалдемократическия съюз, ВМРО-ДПМНЕ и партиите от албанския блок.

Всички участници в срещата оповестиха, че - без значение от отхвърли на Европейския съюз да стартира договаряния за присъединение със Северна Македония - задачата на страната остава пълноправно участие в съюза.

Като дата за избори ръководещите социалдемократи са предложили края на декември, само че опозицията е поискала техническото държавно управление, което ще провежда вота, да има най-малко 100 дни разполагаем. Затова - и с цел да изчакат всички страни от НАТО да ратифицират протокола за присъединение на Северна Македония към Алианса - партийните водачи са се спрели на датата 12-ти април.

Премиерът Зоран Заев отхвърли да уточни кой ще оглави техническото държавно управление от началото на идната година и съобщи, че предстоят полемики по тематиката в границите на досегашната ръководеща коалиция. 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще излъчи вътрешния и обществения министър.

Лидерите от Европейски Съюз позволиха " историческа неточност ", като не  реализираха единодушие за началото на договаряния за участие с Албания и Северна Македония, съобщи през днешния ден висшият представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщи Асошиейтед прес.

Могерини декларира в своя блог, че съжалява, че водачите от Европейски Съюз не са могли да се спогодят макар " изключителния прогрес, реализиран от двете страни, и срещу рекомендацията на Европейската комисия ".

По думите й " това е доста повече от изгубена опция: това е историческа неточност, която тя се се надява, че може да бъде поправена допустимо най-скоро ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР