БНР Министър провери , чийто покрив е пропаднал и е с

...
БНР
Министър провери , чийто покрив е пропаднал и е с
Коментари Харесай

Ще горят във Франция пестицидите, открити в рухнал склад край Варна

 БНР Министър ревизира, чийто покрив е пропаднал и е с повредени стени, съобщи кореспондент на радио " Фокус “ – Варна. Проверката е по отношение на предписание на Върховна административна прокуратура по отношение на нерегламентирано предпазване на негодни за приложимост препарати за растителна отбрана. По този мотив министърът на околната среда и водите и зам. основен прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева бяха на място, с цел да видят склада с рисково предпазване на над 24 тона пестициди. Обектът се намира наоколо до с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна. 

 

" Съвсем скоро е имало опция складът да бъде наводнен, поради поройните дъждове, само че посредством намесата на кмета на Ветрино не се е стигнало до това. 

Складът, както е видно, не е в положително положение. В България има хранилища, в които през 90-те години са се събирали пестициди от 60-те, които са местени от склад в склад. Бидоните, които са тук са за преопаковане. В тях пестицидите, които са в чували, някои от които са скъсани, се преокачествяват и се поставят в транспортен резервоар, с който ще отидат до Франция, с цел да бъдат обезвредени. 

 

Искам да отбележа, че програмата, която започнахме бе по искане на прокуратурата, защото ние сигнализирахме за такива обстановки в цялата страна. Има доста пестициди, само че не всички са съхранявани в неприятно условия и надлежно не са в неприятно положение. Указанията, които имаме са тъкмо тези пестициди, които съставляват заплаха за популацията да бъдат оптимално бързо обезвредени, изнесени, унищожени и процедурата да завърши “, изясни министър.

 

Той уточни, че процедурата в целия свят е да се изземват пестицидите, да се опаковат, прави им се нотификация и в особено построени инсинератори се изгарят. 

 

" Днес тези пестициди ще бъдат извадени, ще бъдат опаковани и по-късно ще отидат на склад, след което към този момент следва да бъдат превозени до инсинератора във Франция, където ще бъдат изгорени. Докато всичко това не се случи – за нас интервенцията не е изпълнена. Тази година няма да можем да изгорим всичко, а държавното управление е гласувало за тази година бюджет до 10 млн. лева Ако всяка година обезвреждахме по 1000 тона, то казусът щеше да е липсващ преди повече от 20 години “, сподели в заключение
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР