БНБ ще внася значително повече средства в държавния бюджет след

...
БНБ ще внася значително повече средства в държавния бюджет след
Коментари Харесай

Управителят на БНБ с голяма новина за влизането в еврозоната: Вече имаме участие в капитала на ЕЦБ

БНБ ще внася доста повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната, предвижда шефът на Българската национална банка Димитър Радев при разискването на новия Закон за Българска народна банка на първо четене в отрасловата бюджетна комисия, съобщи БНР.
Ресурсът, преведен в хазната за 2024 година, е 660 милиона лв..
Българска народна банка към този момент има присъединяване в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ), изясни Радев.
„ Това, което следва да стане при присъединението, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде към 100 милиона евро. Това е нашето присъединяване в капитала на ЕЦБ, което подсигурява приемането на дял “, сподели шефът на Българска народна банка и акцентира, че при въвеждането на еврото у нас ще би трябвало да се внесат средства и в запаса на ЕЦБ.
Радев акцентира, че това не е разход за България, а средства, в чието ръководство взема присъединяване. Освен това с присъединяване си в евросистемата Българска народна банка ще получава дял, част от който по-късно превежда в държавната хазна. Според гуверньора средствата ще са доста повече в дълготраен проект, в сравнение с в този момент, макар че и сега банката превежда забележителен запас за фиска: „ В бюджета за 2024 година – 660 милиона. Това щеше да бъде вест номер едно във всяка една друга страна “.
Новият Закон за Българска народна банка, който беше утвърден на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в действие с присъединението на България към еврозоната. В него не е посочена съответна дата. Страната ни цели участие от 1 януари следващата година.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР