БНБ отчита ръст на печалбата от преоценка на злато, става

...
БНБ отчита ръст на печалбата от преоценка на злато, става
Коментари Харесай

БНБ спечелила от поскъпване на златото

БНБ регистрира растеж на облагата от преоценка на злато, излиза наяве от доклада на банката за първите шест месеца на тази година. Печалбата възлиза на 136,564 млн. лева и е в следствие от нарастването на пазарната цена на златото от 3323.11 лева за тройунция към 31 декември 2022 година до 3426.24 лева за тройунция към 30 юни 2023 година, или повишаване с 3,1%.

Златото в общоприета форма включва злато, предоставено за депозитарно предпазване и на депозит. Депозитите в злато са предоставени на банки, чиито отговорности са оценени с една от двете най-високи оценки от две интернационално приети рейтингови организации, се показва още в отчета.

Златото в друга форма включва възпоменателни златни монети на стойност 48,947 млн. лева В „ други благородни метали “ са включени сребърни възпоменателни монети на стойност 40 хиляди лева и платинени възпоменателни монети на стойност 2,144 млн. лева

През отчетния интервал пазарната рентабилност на скъпите бумаги се е повишила доста, демонстрира още докладът на Българска народна банка. В краткосрочните матуритетни браншове, в които Българска народна банка влага най-вече валутните запаси, доходността до падеж на бенчмарковите двугодишни ДЦК на Германия набъбна с 43 базисни точки, което беше съпоставимо и с измененията в доходностите на скъпите бумаги на останалите позволени емитенти на деноминирани в евро облигации.

Нетната загуба от интервенции с скъпи бумаги е в размер на 27,196 млн. лева Основен фактор за това е бързото и доста повишение на доходността, на която деноминираните в евро облигации с високо кредитно качество се търгуват, което докара до забележителна негативна пазарна преоценка. Купонната рентабилност при започване на годината е относително ниска и тя не може да компенсира негативната пазарна преоценка на скъпите бумаги от момента на закупуването досега на техния падеж или продажба, прецизират специалистите на банката.
 istock istock
Нетният резултат от преоценки на скъпите бумаги в резултат на всички пазарни промени през интервала е негативен и възлиза на 4,085 млн. лева Той също е повлиян главно от покачването на доходността до падеж, допълват то банката.

Какви заплати взимат в Българска народна банка

През първото шестмесечие на 2023 година банката е получила дивиденти от присъединяване на Българска народна банка в „ БОРИКА “ АД в размер на 1,444 хиляди лева За задачите на консолидирания финансов доклад дивидентите, получени от „ Печатница на Българска народна банка “ АД и „ Монетен двор “ ЕАД, се отстраняват.
Българска народна банка е получила дял и за присъединяване си в Банката за интернационалните разплащания (БМР) в размер на 5,442 млн. лева В другите чисти доходи към 30 юни 2023 година се включват финансови доходи на дъщерните предприятия в размер на 410 хиляди лева и доходи от преразпределено заплащане от ЕЦБ по отношение на ТАРГЕТ2 в размер на 158 хиляди лева

Срещу Българска народна банка са заведени правосъдни каузи, свързани с претендирано обезщетение за забавено погашение на влогове, за суми над обезпечения размер на влоговете или за оборване на преводи от клиенти на „ Корпоративна комерсиална банка “ АД (в несъстоятелност) на обща стойност към 60.9 млн. лева (31 декември 2022 година – 73.6 млн. лева.).

Въз основа на преценката на банката за евентуалния излаз от правосъдните каузи, през 2023 година са направени хранителни запаси на стойност 17,510 млн. лева (към 31 декември 2022 година – 29,361 млн. лева.). Преценките се актуализират от време на време, с цел да отразят развиването на всички правни разногласия и събитията по тях.

През 2022 година с влезнали в действие решения на федералния съд заради липса на пълномощия са прекъснати по отношение на Българска народна банка две идентични правосъдни каузи пред федерален съд в щата Ню Йорк. Те са свързани с претендирано обезщетение по отношение на дейности на назначените през 2014 година квестори на „ Корпоративна комерсиална банка “ АД (в несъстоятелност), всяко на приблизителна стойност към 200 млн. $.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР