БНБ опроверга министъра на икономиката – Емил Караниколов, в твърденията

...
БНБ опроверга министъра на икономиката – Емил Караниколов, в твърденията
Коментари Харесай

БНБ опроверга икономическия министър! Над 40% спад в инвестициите у нас за година!

БНБ опроверга министъра на стопанската система – Емил Караниколов, в изказванията му, че има скок в вложенията в България. По данни на главната финансова институция единствено за година директните вложения у нас с с 40,9% по-ниски. 

Цифрите са представени от профилираното издание „ Банкер “.

По предварителни данни на Българска народна банка чистият поток на директните вложения в страната за януари – ноември 2018 година, регистрирани според правилото на първичната посока на инвестицията, възлиза на 795.4 млн. евро (1.4% от БВП3), като е по-малък с 549.7 млн. евро (40.9%) по отношение на този за януари – ноември 2017 година (1345 млн. евро, 2.6% от БВП).

През ноември 2018 година той е негативен – 21.9 млн. евро, при 274.1 млн. евро за ноември 2017 година, написа още Банкеръ.

Нетните приходи от вложения на задгранични лица в недвижими парцели са 7.1 млн. евро, при 18.7 млн. евро за януари – ноември 2017 година По страни, максимален дял в вложенията в недвижими парцели имат Русия (3.4 млн. евро), Украйна (0.8 млн. евро) и Германия (0.8 млн. евро). По предварителни данни, чистият поток по подстатия Реинвестиране на облага (показваща каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е позитивен и възлиза на 192.9 млн. евро, при позитивна стойност от 95.9 млн. евро за януари – ноември 2017 година

Най-големите чисти потоци по директни вложения в страната за януари – ноември 2018 година са от Холандия (767.1 млн. евро), Германия (122 млн. евро) и Белгия (67.9 млн. евро).

Припомняме, че в края на м.г. премиерът Бойко Борисов излъга в Шоуто на Слави, че външният дълг е намалял фрапантно. Превъзходното положение на страната съгласно него било една от аргументите опозицията да желае оставката на кабинета. Данните от Българска народна банка изрично опровергаха това изказване.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР