БНБ е взела превантивни мерки - еднозначни, далече преди списъка

...
БНБ е взела превантивни мерки - еднозначни, далече преди списъка
Коментари Харесай

Шефът на БНБ по казуса Магнитски: Има две писма от партия за блокирани сметки

Българска народна банка е взела превантивни ограничения - еднопосочни, надалеч преди листата Магнитски , в това число и с текстове, които във вътрешните правила и общи условия с клиенти и при налагане на наказания, банките ще би трябвало да ги ползват. Неспазването води до последствия . Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на чуване във краткотрайната комисия в Народното събрание за определяне на обстоятелства и условия по отношение на дейностите и бездействията на способените органи по отношение на наложените наказания от страна на Съединени американски щати по закона " Магнитски ".

Важен индикатор по тази причина, че превантивните ограничения са работили са заемите и депозитите на лицата са незначителни - заемът на компаниите и юридическите лица е в общ размер 65.7 милиарда лева, 0.017%, а привлечените средства от компании и физически лица - 28.4 млн.лв, дял 0.029%. В резултат на тях от позиция на заеми и депозити няма проблем , обвързван със листата Магнитски, действителният проблем е, че всяка банка от България, която не ползва глобите, може да бъде припозната и да бъде включена в санкционния режим , тогава следствията може да са по-тежки. Това е повода за превантивните дейности, не бяхме сюрпризирани от това развиване, става дума за юридически проблем, само че банките са подготвени да устоят, изясни с образци шефът на Българска народна банка.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев насочи запитване към Димитър Радев , базирайки се на питане на Европейска комисия към държавното управление дали всяка страна-членка може да приема независимо ограничения във връзка с глобите на трети страни . " Блокирани са обособени лица и компании и не могат да си платят нищо, нарушени са съществени права на жители и юридически лица... и това е умишлено направено ", сподели Цонев. Преди отговора Татяна Дончева от ИБГНИ изиска от Цонев да прочете заглавието на същия акт на Европейска комисия от госпожа Могерини.

Директорът на Българска народна банка отговори, че няма административен акт на Българска народна банка , който разпорежда, изпратено е писмо до всички способени институции за правните последици, два дни след решението на Министерски съвет е изпратено писмо и до комерсиалните банки какво следва като опасности и да се синхронизират правила и процедури и да осведомят банковия контрол. Второто - уеднаквяване на метода, като е употребена процедурата в закона против ограниченията за изпиране на пари, образуване на дирекция финансово разузнаване към ДАНС и по този начин то може да блокира, в случай че смята, че би трябвало.

Има случаи на лица от листата, на които са наложени наказания преди издание или са наложени по силата на Закона, или въз основата на правосъдно решение. Нямаме информация за наказания, налагани от посочения ред, изключително от Българска народна банка, безапелационен е Радев. Ако има такива образци за наказания, те не са за нашите банки , посочи той.

Радев през днешния ден е направил инспекция и няма постъпили тъжби и писма от жители във връзка дейностите на Българска народна банка, има две писма от българска партия, която споделя, че " има блокиране на всички транзакции , желае да знае по какъв начин да си получи парите за изборите, по какъв начин да си открие сметка ", отговорът на Българска народна банка е, че такива сметки банката не прави. Направеното от Българска народна банка е деликатно преценено от юридическа позиция, желано е мнение от водещи български адвокати, добави той. Радев бе безапелационен на няколко пъти, че материалните последици са незначителни и са за заеми и депозити, които са пренебрежимо дребни.

Правосъдният министър Янаки Стоилов добави от своя страна, че не е желал отговори за листата Магнитски от основния прокурор. Преди това той изясни дейностите на министерството по проблема, като главното е, че нашето законодателство не планува уредба при неприлагането на наказания на трети страни против български физически и юридически лица. Стоилов цитира главното решение 441, признато от Министерски съвет по глобите Магнитски, добави, че засегнатите лица могат да споделят непосредствено с американските управляващи , само че пораждат проблеми - при оборване на решенията, липсва авансово съмнение лицето да бъде включено в санкционния лист какви са последствията по отношение на страните и компаниите от такива ограничения. Министерство на правосъдието координирано с МФ инициира основаване на работна група за план на закона - за отбрана на отвън териториалните последствия . Министърът регистрира и проблем с получателите в този закон и е належащо разработване на формулировка за термина " свързани лица ", което би трябвало да е с по-широк обсег. Янаки Стоилов уточни, че решенията може да са с разпореждане на Министерски съвет, в случай че Народно събрание не продължи своята активност в по-съкратени периоди може да се одобри нормативен акт след публично разискване.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид зададе пряк въпрос към министъра да отговори дали Делян Пеевски е лобирал и оказвал напън при издаване на документи за българско поданство или посредством свои близки е осъществявал сходен напън, взел участие ли е в съвещанието на Съвета. Ясно е, че няма член на съвета по българско поданство да взема присъединяване в неговите съвещания, беше подложен въпрос и за други лица. Дали има в действителност, не може да откри, защото не оставят документална диря, ставало е в интервал, в който той не е отговарял за това, само че е отправило искане до управлението на ДАНС да се ревизират тези декларирани задгранични вложения , отговори Янаки Стоилов.

Татяна Дончева изиска да се изяснят репутационните вреди и изиска да се спре " директното ходатайстване за Пеевски ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР