BMW M GmbH подготвя началото на една нова глава в историята

...
BMW M GmbH подготвя началото на една нова
глава в историята
Коментари Харесай

На финалната права по пътя към серийното производство: новото BMW M8

BMW M GmbH приготвя началото на една нова глава в историята на своите вълнуващи мощни спортни коли и на Gran Prix трасето в Ещорил, Португалия, ще представи ранен първообраз на бъдещия върхов модел на своята продуктова палитра. Новото BMW M8 Купе (среден разход на гориво: 10,8 – 10,7 л/ 100 км; СО2 излъчвания: 246 – 243 г/км) застава на старта, с цел да издигне до едно ново равнище динамичността, пъргавината и прецизността, на която може да се насладите в сериен спортен автомобил. Процесът на серийна разработка ще го води от състезателната писта непосредствено на пътя. Използвани са както всеобхватното ноу-хау от моторните спортове на BMW M GmbH, както и опитът, насъбран при създаването на BMW M8 GTE. Благодарение на паралелната разработка с към този момент участващото в състезанията за устойчивост на FIA World Endurance Championship (WEC) и IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) в Северна Америка BMW M8 GTE има възможност автомобилната идея, техниката на задвижването и окачването на новото BMW M8 поредно да бъдат насочени към оптималната динамичност и неограничена склонност за състезателни писти.

Новото BMW M8 се задвижва от V8 мотор с технология M TwinPower Turbo и високооборотна концепция, който развива максимална мощност от над 440 кВт/ 600 к.с., а пренасянето на мощността е поверена на нова система за задвижване на четирите колела M xDrive със характерни за модела настройки. Разработката на новото BMW M8 е насочена към комбиниране на максималната динамика на ръководството, най-високата стабилност и съвършеното сцепление. Идеалните предпоставки за това предлага концептуалната основа, основана с BMW Серия 8 Купе. По отношение на оптимизирането на тежестта, разположението на центъра на тежестта, междуосието и следите автомобилната концепция има съвършените предпоставки за най-висока надлъжна и странична динамика. Екстремно високата издръжливост на структурата на каросерията, компонентите на окачването, както и свързването на окачването към каросерията са оптималната база за оползотворяване на изключително високата мощ на задвижването за уверена динамичност.

Специфични за M настройки на окачването за оптималната динамичност
Фундаменталната рационализация на предната ос с двойни напречни носачи и петраменната структура на окачването отзад разрешава на новото BMW M8 да постигне изключителна пъргавост и прецизност. Всички съставни елементи са с нова конструкция с оглед характерната за М кинематика и еластокинематика. Още по-широката диря на предната ос повишава стабилността. В задното окачване се употребяват специфични надлъжни носачи с по-стегнати гумени тампони, по-твърди стабилизатори и напречни носачи с усъвършенствана издръжливост. По този метод се подсигуряват неутрални реакции при завиване даже и в граничен режим, както и линейна конструкция на страничните сили в целия диапазон на страничното ускоряване. Допълнителните усилвания и еластомерният тампон на задната подрама покачват здравината на връзката на окачването с каросерията.

Познатото от BMW M5 електромеханично кормилно ръководство M Servotronic със специфични настройки обезпечава на новото BMW M8 рисково прецизна управляемост даже и при доста динамичен стил на шофиране. То гарантира великолепна точност по курса при завиване и постоянно обезпечава на водача категорична противоположна връзка. Освен това до приспособява напъните за въртене на волана към съответната обстановка. При паркиране и маневриране са необходими особено дребни старания за въртене на волана. При придвижвания в града спонтанните реакции покачват маневреността на новото BMW M8. Високият комфорт на кормилното ръководство с висока стабилност по курса подчертава характерната за BMW M автомобилите пригодност за всекидневието и за дълги пътувания на новия мощен спортен автомобил. За да се отговори на индивидуалните условия по отношение на комфорта при завиване и информативността, се предлага избор между две разнообразни характерности в режимите Comfort и Sport. Освен това серийното окачване на новото BMW M8 включва и амортисьори с електронно ръководство. Настроеното характерно за модела Адаптивно окачване непрекъснато адаптира управлението на амортисьорите към стила на шофиране и положението на пътната настилка. Базовите настройки на амортисьорите могат да бъдат насочени към персоналните желания на лидера с трите режима Comfort, Sport и Sport Plus. Изключителните стойности на отрицателното ускоряване на новото BMW M8 се дължат на M Compound спирачната система. Освен усъвършенствано тегло и значително понижаване на подресорните маси в сравнение с стандартните спирачни системи тя предлага и висок комфорт при спиране, точно дозиране и стабилна спирачна мощ даже и при високо натоварване. На предната ос перфорираните и вътрешно вентилирани спирачни дискове с диаметър 395 мм са комбинирани с шестбутални спирачни апарати, откъм гърба се инсталират еднобутални спирачни апарати и дискове с диаметър 380 мм. Опционалните M Carbon керамични спирачки (400 мм начело, 380 мм отзад) се отличават с още по-висока спирачна мощ, повишена устойчивост против фадинг и термична стабилност, както и изключително висока устойчивост към изхабяване. Новото BMW M8 серийно се оборудва с 19-инчови М алуминиеви джанти. Също като опционалните 20-инчови М алуминиеви джанти те се комбинират с гуми с различен размер на предната и задната ос. Благодарение на тях, както и на специфичните за М Ultra-High-Performance гуми особено високите сили на странично водене могат да бъдат употребени за високо динамично държание при шофиране по завои.

V8 мотор с технология M TwinPower Turbo и над 600 к.с.

Необходимата мощ се обезпечава от най-новия вид на създадения от BMW M GmbH V8 мотор. Високооборотният двигател е оборудва с технология M TwinPower Turbo и развива оптималната мощ над 440 кВт/ 600 к.с. Разположеният сред двата реда цилиндри изпускателен колектор гарантира оптималните реакции на двата турбокомпресора, ситуирани във V-образното пространство на цилиндровия блок. Оптимизираната характерно за модела охладителна система е пригодена и за рисково високи натоварвания при шофиране по спортна писта.

Емоционалният V8 тон в допълнение се подчертава от изпускателната система с управляеми клапи. В типичния за BMW M автомобилите тя е двойна, с характерни двойни ауспухови накрайници от двете страни на задната ризница. Естествено, на съответните пазари изпускателната система е оборудвана с бензинов филтър за твърди частици.
Системата за задвижване на четирите колела M xDrive обезпечава перфектно сцепление

Спонтанната и разгръщаща се линейно до високи оборотни диапазони мощ на V8 двигателя се подава към осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Тя се отличава с изключително висока динамичност на превключванията и разрешава ръчни намеси при избор на предавка, например чрез М селектора на трансмисията или лостчетата на кормилото. Мощността достига до пътя посредством новото задвижване на четирите колела M xDrive, насочено последователно към интензивно изживяване на динамичността. Системата за задвижване на четирите колела на новото BMW M8 е с пъргави настройки и подава повече мощност към задните колела. Така то комбинира увереността на напълно променливото систематизиране на мощността между предната и задната ос с високо динамичния състезателен дух на класическото задно задвижване. M xDrive се състои от централна раздатъчна кутия с многодисков съединител и винаги разпределя мощността ситуативно между предните и задните колела. При това към предната ос се подава мощ само тогава, когато задните колела са достигнали до границите на възможностите си да придвижват мощността. По този метод системата подсигурява, че мощността на V8 мотора ще бъде превърната в оптималната динамичност и че новото BMW M8 ще може да бъде следено с лекота даже и при изключително състезателен жанр на шофиране. В режим M Dynamic задвижването на четирите колела подава още повече мощност към задните колела и по този начин разрешава следени дрифтове. При деактивирана система за стабилност DSC може да бъде включен и режим 2WD. При него лидерът задейства чисто задно задвижване без ограничаващи контролиращи системи и може да се наслаждава на оптимално пуристко изживяване при шофиране. Максимална пъргавина и в това време най-добро сцепление при всевъзможни пътни настилки и метеорологични условия обезпечава и Активният М диференциал, който също е напълно изменчив с блокаж сред 0 и 100 процента.

BMW M8 с характерен за M дизайн, планувани са три разновидността на каросерията
Също като задвижването и окачването, така и екстериорният дизайн на новото BMW M8 е във финалната фаза на създаването си за серийно произвеждане. Динамично издължените линии на BMW Серия 8 са допълнени с самостоятелни, функционални дизайнерски детайли. С големите въздухозаборници в предната част и типичните за М детайли за оптимизирана аеродинамика маскираните прототипи на новото BMW M8 към този момент носят класическите дизайнерски детайли на един BMW M модел. Новото BMW M8 Купе слага началото на едно цялостно семейство от мощни спортни автомобили на BMW M GmbH. Освен BMW M8 Купе в момента се създават още два варианта на модела - BMW M8 Кабриолет и BMW M8 Гран Купе.

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР