Блянът за чистата и свята република никога не умира: „Това

...
Блянът за чистата и свята република никога не умира: „Това
Коментари Харесай

Президентът: Сега е моментът с дружни усилия да обърнем времето


Блянът за чистата и свята република в никакъв случай не умира: „ Това е блян, може би неосъществим, само че въодушевяващ и пътеводен. Той е избавителната нишка към изхода от всяка невъзможност. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за успеха над унинието и примирението “, цитира президентът думите на Апостола.

От век и половина обетът, който Дякона дава на народа, го трансформира в знак на възрожденската ни фантазия за свободна и самостоятелна, само че и просветлена, саможертвена, братска и благородна България. Към нея сме длъжни постоянно да се стремим, само че постоянно я предаваме, забравяме и за нея рядко сме почтени, декларира президентът: „ Онази извисена България, която съкрушава нашественици, оказва помощ на слабите, равнява се с културните върхове на света, само че която – уви! – постоянно се помирява с беззаконието и се поддава на унинието “.

Президентът припомня, че на скръбната годишнина от гибелта на Васил Левски не се събираме, с цел да склоним глави, а с цел да ги надигнем. „ Днес това се случва. Българите осъзнахме, че каузи трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че „ интригата стопира хода на националната работа “ “, декларира президентът в посланието си.

Цитирайки безконечните думи на Апостола „ Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние го обръщаме “, президентът акцентира силата и виталната значимост на единството за българския народ. „ Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши старания, да обърнем времето “, показва президентът Румен Радев.

Президентът припомня за признанието на Апостола в предсмъртната му изповед – че в миналото е напуснал манастира с призванието да извършва друга, по-належаща, по-висока и по-свещена работа към поробеното Отечество. „ Поклон пред паметта на Васил Иванов Кунчев, оня българин от Карлово, който разсъни народа и ни води и през днешния ден в сложните борби за независимост и достолепие. За чиста и свята Република “, приканва още президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР