Близо три пъти по-малко деца и ученици са напуснали образователната

...
Близо три пъти по-малко деца и ученици са напуснали образователната
Коментари Харесай

Отпадналите от детските градини и училищата намалели 3 пъти за 1 година

Близо три пъти по-малко деца и възпитаници са напуснали просветителната система през тази образователна година по отношение на миналата. Броят им е 5200, до момента в който през предходната са били 14 058, сочат показаните в Министерския съвет данни от работата по Междуинституционалния механизъм за обсег.
 Деница Сачева: Записахме съвсем 40 000 деца в учебно заведение
За две години в детските градини и учебните заведения са върнати или записани за първи път над 40 000 деца и възпитаници.

През втората година от действието на Механизма екипите от учители, обществени служащи, служители на реда, посредници и други експерти са се фокусирали върху приобщаване на новоотпадналите, както и върху ранния обсег на 5, 6 и 7-годишните деца.

“Бяха направени 81 346 визити на адрес, огромна част от които на възпитаници с огромен брой отсъствия по неуважителни аргументи. Върнатите или записани за първи път в детска градина или учебно заведение през образователната 2018/2019 година са 19 077. От тях 18 255 посещават постоянно образователните занятия. Освен децата в наложителна учебна възраст (7-16 г.) са обхванати 577 младежи на 17 година, 453 – на 18 година, и 322 на 19 година ”, разгласи наблюдаващият работата по Механизма вицепремиер Томислав Дончев и благодари на работещите на терен.

Повторно отпадналите от просветителната система са 822 деца и възпитаници, като измежду главните аргументи са проблеми със социализацията и незадоволително приобщаване към учебния живот, едва притежаване на български език, усложнения при усвояването или слаб интерес към образователния материал, ниската просветеност на родителите, ранните бракове.

На фамилиите, чиито деца не вървят на градина или учебни заведения, са формирани 326 акта за административни нарушавания. Издадени са и 85 наказателни постановления. Според министъра на образованието Красимир Вълчев този инструмент не е задоволително ефикасен, защото сигналите за непосещаващи учебно заведение деца са били 11 000 в последната година.

Спрените, прекъснати или понижени фамилни помощи за насъбрани над пет неизвинени отсъствия от септември 2018 година до януари 2019 година са в размер на 2 162 108 лева Предстои средствата да бъдат предоставени на 2434 детски градини и учебни заведения, в които се образоват тези деца. С тях могат да се провеждат спомагателни образования по разнообразни предмети, съвещания, както и екипна работа сред учители и други педагогичен експерти.

Социалният министър Бисер Петков анонсира промени в Наредбата за целевите помощи за отопление за обвързването им с визитата на образователни занятия. Ще бъдат обособени нови три групи хора, в които ще влизат родителите на деца от 5 до 16 година, които не вървят на учебно заведение. Предложението е те да имат по-ограничен достъп до помощи за отопление, без да бъдат лишавани от тях.

Предстои работата по Механизма за обсег да бъде ориентирана в по-голяма степен към ежедневната посещаемост, акцентира министър Вълчев. В същото време образователният развой би трябвало да е насочен към придобиване освен на познания, само че и на умения. „ Учителят не би трябвало да е преподавател, а да предизвика учениците да учат. Те би трябвало да са дейни участници в процеса на образование, да търсят информация, да я проучват и да могат да боравят с нея “, добави той.

През 2019 година по Национална стратегия „ Заедно за всяко дете “ бяха отпуснати 300 000 лева за в допълнение финансиране на работата на екипите по обсег. Одобрени бяха две нови стратегии, които поддържат просветителните институции и общините за включването на децата и учениците в просветителния развой. Ще се финансират действия за постъпващите за първи път в детска градина и техните родители, както и стратегии на общините за просветителна десегрегация. Стартират и два нови плана по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “, ориентирани към обсега и приобщаването на деца в наложителната предучилищна и учебна възраст и попречване на отпадането.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР