Близо седмица след началото на операция Извор на мира, която

...
Близо седмица след началото на операция Извор на мира, която
Коментари Харесай

Бойко Борисов свика Съвета по сигурността заради ситуацията в Сирия

Близо седмица след началото на интервенция " Извор на мира ", която Турция стартира против Ислямска страна и сирийските кюрдски бойци, българският министър председател Бойко Борисов реши да свика Съвета по сигурността. Заседанието му ще е на следващия ден, 15 октомври, оповестиха от държавната пресслужба.

Повод за свикването на съвета е " внезапното изостряне на обстановката в Сирия ". По време на съвещанието " ще бъде разисквана ситуацията в Северна Сирия и обвързваните с нея процеси от районната и интернационална сигурност ".

Днес се разбра, че сирийските кюрдски бойци са постигнали съглашение с Дамаск за разполагане на сирийската войска покрай границата с Турция. Това се случи, откакто Анкара заяви, че турската войска и подкрепяни от нея сили са овладели двата града, от които предходната седмица стартира интервенция " Извор на мира " на границата със Сирия.

" За да отговорим на турската експанзия и да ѝ сложим край, сключихме съглашение със сирийското държавно управление армията да се разположи по продължение на турско-сирийската граница за да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (SDF) ", съобщи в официално съобщение кюрдската администрация в Северна Сирия.

От своя страна американският министър на защитата Марк Еспър разгласи, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски бойци (почти всички, които сега са в страната). Еспър съобщи, че обстановката в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има заплаха да се озоват по средата на конфликта сред Турция и кюрдските сили.

Стотици хиляди са засегнатите цивилни съгласно Организация на обединените нации от " Извор на мира " - атака, която цели заличаване на доминиралите години наред SDF и обезпечаване на зона за връщане на сирийци в родината им.

В началото на интервенцията турският президент Реджеп Ердоган заплаши Европейския съюз, че ще пусне над 3 млн. бежанци на територията на Европейски Съюз. Реакцията му беше последвана от позиция, с която Европейският съюз изрази неодобрението си за интервенцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР