Близо половината от 80-те български посланици в чужбина трябва да

...
Близо половината от 80-те български посланици в чужбина трябва да
Коментари Харесай

Сменят половината български посланици в чужбина

Близо половината от 80-те български посланици в чужбина би трябвало да бъдат заменени до края на тази година. Ротацията им към този момент се приготвя в Министерството на външните работи.
Трябва да бъдат заменени всички дипломати, които са изпратени на чуждестранен мандат до края на 2014 година
Повечето от тях са били пратени като посланици даже през 2013 и 2012 година, като мандатите им бяха удължени поради българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Заради огромния размер на идните смени външната министърка Екатерина Захариева продължи с още месец мандатите им и ротацията евентуално ще бъде утвърдена от държавното управление през септември.
Целта на вицепремиерката била този път да не се изпращат хора по така наречен политическа квота, а единствено професионални дипломати.
Правителството към този момент утвърди изпращането на президентския консултант Атанас Кръстин в Москва. Той всеки миг би трябвало да замине, тъй като досегашният Бойко Коцев към този момент е освободил поста и посолството е с краткотрайно ръководещ.
Посланици ще останат двама някогашни служебни министри на външните работи - Марин Райков и Ради Найденов.
Първият, който бе и длъжностен министър председател, ще смени поста в Рим с този в Лондон. Найденов пък от Берлин трябвало да замине дипломат в Швейцария. Нова задача щяло да има и за сегашната ни посланичка в Берн Меглена Плугчиева, само че към момента не е ясно къде ще отиде тя, тъй като имало разновидности за немскоезична или балканска страна.
Настоящият ни дипломат в Лондон Константин Димитров, който е някогашен зам.-министър на външните работи, обаче щял да се прибере в София.
Шефът на Държавна организация “Разузнаване” Драгомир Димитров да бъде освободен от поста му, предложи в сряда държавното управление на президента Румен Радев.
Шеф на службата би трябвало да стане досегашният му заместител Атанас Атанасов, който е кадрови шпионин. Атанасов бе назначен за зам.-шеф на ДАР през април тази година.
Драгомир Димитров е освободен от поста му по негово предпочитание. Той ще замине като общоприет консул на България в немския град Мюнхен.
Преди две седмици Министерският съвет утвърди назначението на Димитров като посланик.
Освобождаването му обаче се забави, с цел да бъде координиран новият началник на разследващата организация с президента Румен Радев. Въпреки че по закон разузнаването е подчинено на Министерския съвет, неговият шеф се назначава с декрет на президента.
Драгомир Димитров към този момент е работил в Германия като част от екипа на посолството в Берлин като офицер за взаимозависимост.
Веднага по-късно си предопределение той стана началник на някогашната Националната разследваща работа, а по-късно оглави и ДАР.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР