Близо пет пъти повече хора вероятно ще умрат поради екстремни

...
Близо пет пъти повече хора вероятно ще умрат поради екстремни
Коментари Харесай

Екстремните горещини вероятно ще убият почти пет пъти повече хора до 2050 г.

Близо пет пъти повече хора евентуално ще умрат заради рискови горещини през идващите десетилетия, предизвести интернационален екип от специалисти в сряда, добавяйки, че без дейности против изменението на климата „ здравето на човечеството е изложено на сериозен риск “.

Смъртоносната топлина беше единствено един от многото способи, по които към момента възходящото потребление на изкопаеми горива в света заплашва човешкото здраве, съгласно The ​​Lancet Countdown, съществена годишна оценка, осъществена от водещи откриватели и институции.

Повече чести засушавания ще излагат милиони на риск от апетит, комарите, разпространяващи се по-далеч от всеки път, ще отнесат със себе си инфекциозни заболявания, а здравните системи ще се борят да се оправят с бремето, предизвестяват откривателите.

Ужасната оценка идва по време, което се чака да бъде най-горещото година в човешката история -- единствено предходната седмица европейският климатичен екран разгласи, че предишният месец е бил най-топлият октомври в историята.

Това също идва преди диалозите за климата на COP28 в Дубай по-късно този месец, които за първи път ще бъдат хазаин на „ ден на здравето “ на 3 декември, до момента в който специалистите се пробват да хвърлят светлина върху въздействието на световното стопляне върху здравето.

Въпреки възходящите апели за световни дейности, обвързваните с силата въглеродни излъчвания доближиха нови върхове предходната година, се споделя в отчета на Lancet Countdown, като се открояват към момента големи държавни дотации и вложения на частни банки в затоплящи планетата изкопаеми горива.

„ Криза върху рецесията “  

Миналата година хората по света са били изложени на приблизително 86 дни на животозастрашаващи температури, съгласно изследването на Lancet Countdown. Около 60 % от тези дни са направени повече от два пъти по-вероятни заради изменението на климата, се споделя в него.

Броят на хората над 65 години, които са умряли от горещина, се е нараснал с 85 % от 1991-2000 година до 2013-2022 година, се прибавя в него.

Въпреки това, тези въздействия, които виждаме през днешния ден, може да са единствено ранен признак на доста рисково бъдеще, сподели изпълнителният шеф на Lancet Countdown Марина Романело пред публицисти.

При сюжет, при който светът се затопля с два градуса по Целзий до края на века -- сега е на път да доближи 2,7C -- годишните смъртни случаи, свързани с горещината, се планува да се усилят с 370 % до 2050 година Това бележи 4,7-кратно нарастване.

Около 520 милиона души повече ще изпитат умерена или сериозна продоволствена неустановеност доникъде на века, съгласно прогнозите.

А заразните заболявания, пренасяни от комари, ще продължат да се популяризират в нови региони. Предаването на денга би се нараснало с 36 % при сюжет на стопляне 2C, съгласно изследването.

Междувременно повече от една четвърт от градовете, интервюирани от откривателите, споделиха, че се тормозят, че изменението на климата ще преодолее потенциала им да се оправят. < p> „ Ние сме изправени пред рецесия върху рецесията “, сподели Джорджиана Гордън-Страчан от Lancet Countdown, чиято татковина Ямайка сега е в разгара на зараза от денга.

„ Взиране в дулото “ 

„ Хората, живеещи в по-бедните страни, които постоянно са минимум виновни за излъчванията на парникови газове, понасят тежестта на въздействието върху здравето, само че имат минимален достъп до финансиране и механически потенциал за адаптиране към смъртоносните стихии, покачването на моретата и реколтата -изсъхващи суши, влошени от световното стопляне, " сподели тя.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш отговори на отчета, като сподели, че " човечеството се взира в бурето на едно отвратително бъдеще ".

" Вече виждаме разпростира се човешка злополука със здравето и поминъка на милиарди по света, застрашени от рекордни  горещини , засушавания, които провалят реколтата, възходящи равнища на апетит, възходящи огнища на инфекциозни заболявания и смъртоносни стихии и наводнения, " той се споделя в изказване.

Дан Мичъл, ръководител на климатичните рискове в Бристолския университет в Обединеното кралство, се оплака, че „ към този момент пагубните “ здравни предизвестия за изменението на климата „ не са съумели да убедят международните държавни управления да понижат задоволително въглеродните излъчвания, с цел да избегнат първия Париж Целта на съглашението е 1,5C ".

Организация на обединените нации предизвести във вторник, че актуалните задължения на страните ще понижат световните въглеродни излъчвания единствено с два % до 2030 година от равнищата от 2019 година - доста по-малко от 43-процентния спад, нужен за ограничение на стоплянето до 1,5C.

Романело предизвести, че в случай че не се реализира повече прогрес във връзка с излъчванията, тогава „ възходящият акцент върху здравето в границите на договарянията за изменението на климата рискува да се окаже единствено празни думи “.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР