Близо милион и половина лева повече е изхарчила през 2023

...
Близо милион и половина лева повече е изхарчила през 2023
Коментари Харесай

Продължаваме промяната пръснали над 6 млн. лв. за кампании

Близо милион и половина лв. повече е изхарчила през 2023 година " Продължаваме промяната " спрямо ГЕРБ. За миналата година партията на Бойко Борисов е похарчила общо 9 243 000, а групировката на Кирил Петков и Асен Василев е имала 10 665 000 лв. разноски. 

Това излиза наяве от годишните им финансови доклади, оповестени от Сметната палата.

Най-много пари ГЕРБ е дала за административни разноски - 3,765 млн. лв.. На второ място са разноските за поддръжка на офисите на партията - 2,752 млн. лв..

Чак на трето място се подреждат разноските за двете предизборни акции от предходната година, като по-скъпо е коствал локалния избор - 1,377 млн. лв.. Кампанията за парламентарните избори е коствала на партията на Борисов 1,25 млн. лева Похарчени са още 70 милиона лв. за дарения и 29 млн. лв. по лихви и банкови такси.

От Политическа партия пък са показали, че повече от половината изхарчени пари са отишли за двете акции - 6,142 млн. лв..

Останалите пари са отишли за материали (165 хиляди лева.), външни услуги (2,249 млн. лева), хонорари и осигуровки (2,044 млн. лева) и финансови разноски (13 000 лева). Още 52 хиляди лв. са посочени, че са отишли за " други разноски ". В съпоставяне за 2022 година " Промяната " е похарчила надалеч по-малко - едвам 717 хиляди лева

Общо 122 политически партии са подали годишните си финансови доклади и описите на донорите си за 2023 година в Сметната палата. На този декор

две обединения не са подали своите доклади -  ПП „ Зелен съюз “ и Политическа партия „ Чиста, единна и суверенна родина “, оповестиха от одитната институция.

Отчетите на две партии са подадени след законоустановения период, само че са спазени условията на ЗПП по отношение на формата, наличието и метода на показване: Политическа партия „ Балканска демократична лига “ и Политическа партия „ Единение “.

Глобата за непредставени доклади и за доклади, показани след законовия период, е в размер от 5000 до 10 000 лева

Сметната палата стартира годишния си одит на финансовата активност, приходите, разноските и ръководството на предоставеното имущество на политическите партии, които през миналата година са получавали държавна дотация, употребили предоставени им пространства - държавна или общинска благосъстоятелност, и са взели участие в избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР