Близо една четвърт от живеещите в Северна Ирландия притежават ирландски

...
Близо една четвърт от живеещите в Северна Ирландия притежават ирландски
Коментари Харесай

Голямата треска за ирландски паспорти

Близо една четвърт от живеещите в Северна Ирландия имат ирландски паспорт, само че с напускането на Англия на Европейски Съюз нарастването е осезаемо. Ирландското държавно управление заяви за 20-процентен растеж на подадените заявките за паспорти през 2017 година, като най-вече от искащите са британци.

Някои експортни компании от Северна Ирландия, като Co Tyrone, търсят метод да избегнат разноските за доставка и да си подсигуряват по-лесен достъп до Европа след Брекзит, изисквайки от чиновниците си да се снабдят с ирландски паспорт, оповестява The Irish Times.

 Брой подадени заявки за ирландски паспорт
Източник:

Брой подадени заявки за ирландски паспорт

Според мирното съглашение от 1998 година жителите на Северна Ирландия имат право на английски, ирландски или и двата паспорта.

Ирландският паспорт би означавал, че притежателите му са жители на Европейски Съюз и разполагат със същите права и привилегии. Притежаването на подобен да вземем за пример би им подсигурило по-евтино опазване на здравето и обучение.

Но опасенията, че няма да е толкоз просто натежават - доста от изброените права са застрашени, в случай че Англия и Европейски Съюз не се съгласят да смятат Северна Ирландия за част от блока след Брекзит. Битката за правата е микрокосмос на по-широкия спор за Ирландия, който заплашва да изпрати Англия отвън Европейски Съюз без договорка, пишат Bloomberg.

Статутът на Северна Ирландия е основен миг за диалозите по Брекзит. Въпреки, че акцентът е върху граничните контролно-пропускателни пунктове, въпросът дали северноирландците да запазят изгодите от европейското поданство се оказва " сложен ", сподели ирландският министър председател Лео Варадкар предходната седмица. Това е още един образец за това по какъв начин Брекзит рискува да отвори още веднъж остарели рани, зараствали през последните две десетилетия.

56% от жителите на Северна Ирландия гласоподаваха да останат в Европейски Съюз на референдума и по отношение на това Дъблин получи над 180 000 заявки за ирландско поданство след вота.

Много от подалите ги се надяват на същите права и привилегии като останалите жители на Европейски Съюз. Пример за това са университетските такси. Гражданин на Европейски Съюз, учещ инженерство в Тринити Колидж в Дъблин, заплаща към 28 000 евро в продължение на 4 години. Гражданите отвън Европейски Съюз, като британците след Брексит, ще заплащат към 100 000 евро.

Проблемът е, че доста от тези права са свързани с дълготрайно престояване. Студентът би трябвало да е живял в Европейски Съюз в продължение на три от петте години, предхождащи приемането, с цел да получи право на по-ниски такси.

Решението е да се третират жителите на Северна Ирландия като че ли живеят в Европейски Съюз след Брекзит, сподели Варадкар. Брюксел предложи районът да се третира като част от митническата зона на блока, с цел да се избегне връщането на граничните пунктове в Ирландия. Англия отхвърли предлагането, определяйки го като опит за анексиране на Северна Ирландия.

Ирландските управляващи споделят, че е значимо да се съблюдава съглашението от Разпети петък, което подсигурява мира в Ирландия, само че е належащо и да се намерения за правата на жителите в Северна Ирландия, с цел да се избегне напрежение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР