Близо две трети от гражданите - 64,2 на сто смятат,

...
Близо две трети от гражданите - 64,2 на сто смятат,
Коментари Харесай

Проучване в Северна Македония: 90% от жителите отчитат език на омразата в обществото

Близо две трети от жителите - 64,2 на 100 считат, че спрямо изразяването преди пет години, през днешния ден в по-голяма степен се следи език на ненавист. Според 12,6 % този метод на изложение е намалял, а за 18,7 % няма смяна.

За 80 % от интервюираните езикът на омразата се предизвиква от политическите партии, а над 81 % считат, че партиите провокират разделяне в обществото. Близо 80 % са на мнение, че езикът на омразата се ускорява по време на предизборна акция.

Според 53,4 на 100 от респондентите езикът на омразата е учреден на етническа принадлежност, съгласно 26,6 % от тях той е стимулиран от другите политически желания, а за 8,9 % е обвързван с религиозните убеждения.

По-голямата част от интервюираните - 58,3 на 100 считат, че речта на омразата се популяризира главно посредством обществените мрежи . На последващо място са малките екрани, съгласно 27,6 %, уеб страниците - съгласно 3,6 %, а под 1 % от интервюираните са на мнение, че език на омразата се вижда в радиото и вестниците.

Според 70,6 % от респондентите, като противопоставяне на такава езикова среда, би трябвало да бъдат признати по-строги законови ограничения. Двадесет и два % обаче са на мнение, че с тях може да се злоупотребява, заради което не са нужни промени в законодателството за по-сериозно санкциониране на език на омразата.

Изследването е извършено от Института за политически проучвания и е представително за страната. То е извършено сред 21 и 24 март, още преди формалното начало на предизборната акция за президентските избори в страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР