Близо до Роженския манастир, край Мелник с четата на неврокопския

...
Близо до Роженския манастир, край Мелник с четата на неврокопския
Коментари Харесай

На 22 април 1915 г. Убит е Яне Сандански

Близо до Роженския манастир, край Мелник с четата на неврокопския челник Стоян Филипов Яне Сандански попада в засада и е погубен.

Яне Сандански е роден на 18 май 1872 година в с. Влахи, Благоевградско. След провалянето на Кресненско-Разложкото въстание 1878-1879 година родителите му се преселват в Дупница и той получава началното си обучение там. След това работи като просбописец, държавен служител и прочие, като в това време не престава да се самообразова, оповестява уеб сайтът ИнфоБългария.

В националноосвободителната битка на българите от Македония се включва в края на 90-те година на XIX в. Неколкократно минава с чети в Македония за да спомага за ускоряването на процеса за построяването на революционни комитети в другите селища. Заедно с това поставя старания и за набиране на оръжие и средства за организацията. Една от най-дръзките му акции в тази тенденция е известната спекулация " Мис Стоун ". На 21 август 1901 година по шосето сред Банско и Горна Джумая Елена Стоун и на нейната придружителка Катерина Цилка, са отвлечени. Похитителите желаят откуп от Турция, който, поради натиска от страна на Великите сили, получават. С получените на 18 януари 1902 година 14 500 златни турски лири е планувано закупуването на оръжие.

Яне Сандански не утвърждава взетото от Солунския конгрес решение за въстание в Македония и Одринско напролет на 1903 година Въпреки това не се опълчва и се включва ефективно в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание 1903 година

След гибелта на Гоце Делчев Яне Сандански се утвърждава като един от водачите на левицата във Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Благодарение на неговите старания, макар погрома на въстанието, в идващите няколко години това течение взема превъзходство в организацията. В отсъствието на Хр. Матов и доктор Татарчев по време на Рилския конгрес на организацията през 1905 година левицата се пробва да наложи своите възгледи във взетите от конгреса решения и признатия от него нов правилник. Марксистите Д. Хаджидимов и Н. Харлаков се включват към групата на Серския революционен окръг и оказват въздействие върху държанието на Сандански. Левичарите упорстват за над народност и децентрализация в Организацията.

През декември 1906 година е призован конгрес на Вътрешна македонска революционна организация, на който Сандански и последователите му слагат начало на разцеплението в Организацията. В битката си против десницата Сандански стига до прекаленост и през ноември 1907 година подрежда убийството на двама от нейните водители - Иван Гарванов и Борис Сарафов. С това слага началото на братоубийствената война сред двете течения, която не стихва и след края на Първата международна война 1914-1918 година

На Кюстендилския конгрес от март 1908 година Яне Сандански е изключен от организацията и е наказан на гибел. След Младотурската гражданска война през юни 1908 година и Сандански излиза от конспиративност и на доста места повереното му оръжието е предадено на управляващите. Само след две години младотурците стартират огромна акция за заличаване на Вътрешна македонска революционна организация. По това време Сандански продължава да получава всеки месец пари от турците.

Той става един от създателите и водителите на Народната федеративна партия, която застава зад концепцията за самостоятелна Македония в границите на южнославянска федерация.

По време на Балканската война подкрепя настъплението на българските войски. Сандански е погубен на 22 април 1915 година в Пирин, местността Балтата, в засада на районната неврокопска чета на ВМОРО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР