Близо 8000 души бяха евакуирани от района край летището в

...
Близо 8000 души бяха евакуирани от района край летището в
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Близо 8000 души бяха евакуирани от региона край летището в немския град Дюселдорф по отношение на обезвреждането на открита 500-килограмова бомба от Втората международна война.

40%
от българския пазар на дребно се държат от комерсиалните вериги - хипермаркети, супермаркети, дискаунтъри и кеш енд кери магазини, по данни на Института за пазарна стопанска система Започна есенната парламентарна сесия, чийто дългогодишен приоритет ще е антикорупционното законодателство съгласно поръчките на главните партии. Следващата седмица обаче се чака значимият избор на парламентарната квота на Висшия правосъден съвет, който значително ще предопредели бъдещето на съвета и на правосъдната промяна.

Софийската градска прокуратура, подкрепена от Националната организация по приходите, ще ревизира дали са налице данни за данъчни закононарушения или пране на пари от българския представител в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) Калин Митрев, излиза наяве от известие на държавното обвиняване. Съпругът на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе посочен като един от забърканите в разкритата от няколко интернационалните медии огромна загадка скица, с която управляващите в Азербайджан са плащали на политици и публицисти в лобистка акция за отклонение на рецензиите против ръководството на президента Илхам Алиев. Схемата беше наречена " Азербайджанска перачница ".

Президентът Румен Радев се срещна във вторник с ръководителя на Централната изборна комисия Ивилина Алексиева и разиска с нея въвеждането на отдалеченото електронното гласоподаване.

Фотограф: Анелия Николова [Дневник] За първите осем месеца на годината са открити забавени от работодателите заплати за общо 23 млн. лева От тях 13 млн. лв. към този момент са били изплатени след интервенция на инспекцията по труда и към края на август остават дължими към 10 млн. лева Данните бяха изнесени от министъра на труда Бисер Петков пред Българска национална телевизия във връзка на митингите пред Народното събрание на чиновници с неплатени хонорари. Петков разгласи, че предстоят промени в няколко закона за по-добра регулация.

Свят

Турция не трябва да става член на Европейски Съюз, сподели немският канцлер Ангела Меркел. Това стана по време на предизборния спор с главния ѝ противник - социалдемократа Мартин Шулц. Тя добави, че ще беседва с европейските си сътрудници за опцията за привършване на договарянията за присъединение на Анкара. В дебата двамата съперници демонстрираха сходни хрумвания за бежанската рецесия и антитерористичната политика.

Съдът на Европейски Съюз отхвърли обжалването от Унгария и Словакия на съглашението за разселване на имигранти, което бе признато в пика на рецесията през 2015 година Двете страни се оповестиха срещу наложителните бежански квоти. Унгария не е приела нито един търсещ леговище по силата на схемата, чиято цел бе да облекчи бремето на Гърция и Италия. От външното министерство на страната обявиха: " Истинската борба в този момент стартира. "

Англия възнамерява да ореже броя на нискоквалифицираните имигранти от Европа след Brexit. Това излиза наяве от изминал документ на английското вътрешно министерство, оповестен от Guardian. Според предложенията свободното придвижване ще бъде прекъснато след напускането на Европейски Съюз и Обединеното кралство ще вкара " по-селективен метод ", основан на икономическите потребности на страната. В този случай достъпът на непознати служащи до промишлености без дефицит на фрагменти може да бъде стеснен.

Ураганът " Ирма " удари в сряда Карибите с поройни дъждове и скорост напразно, достигаща до 300 км в час. Очаква се бурята от най-високата категория 5 да премине през Пуерто Рико, Доминиканската република и Куба, преди да доближи Флорида през уикенда.

[Reuters] Икономика

Производителността на труда пораства с 3.2% на годишна база през второто тримесечие на 2017 година Темпът на нарастване е по-висок по отношение на първите три месеца на годината, когато Национален статистически институт регистрира 2.6%. Статистиката разгласява и по-подробна оценка за растежа на стопанската система през второто тримесечие, който е 3.6% и остава неизменен по отношение на експресните данни. Всеки ангажиран е съдействал приблизително с 16 лева за отработен час към Брутният вътрешен продукт на страната.

Държавата ще покрива транспортните разноски и на краткосрочно наетите в случаите, когато работата е в друго обитаемо място. Това планува план за промени в Закона за поощряване на заетостта, като до момента сходна финансова помощ са получавали хората с трудов контракт над половин година. Идеята е да се подтиква подвижността на работещите, като друго предложение е да се покриват разноските за детски градини, наем на жилище, интернет.

Пътната организация разгласи наново търга за тунел " Железница ", откакто първата процедура беше прекъсната тази пролет. Новата поръчка е разграничена на три позиции - за самия тунел, за пътя преди и след него, а цената се резервира (250 млн. лева без ДДС). Средствата идват от оперативна стратегия " Транспорт ", а срокът за проектирането и построяването на оборудването е 1060 календарни дни.

Консорциум завоюва търга за създаване на единната национална е-платформа за публични поръчки. В него влизат държавната компания " Информационно обслужване ", " Сирма солюшънс " и още три компании. Целта е целият развой по държавните търгове да се електронизира, с цел да стане доста по-прозрачен. Победителите са предложили да изпълнят поръчката против 4 795 200 лева, като прогнозната стойност беше по-висока - 5.6 млн. лева

Бизнес

През 2009 година изпълнителният шеф на Renault Nissan Карлос Гон заложи 5 милиарда $ от парите на компанията си на догатката, че след време най-продаваните коли в света ще са електрически. Така беше пуснат първият Nissan Leaf. Осем години по-късно и след над 300 000 продадени коли от модела компанията пусна новата версия Leaf с упования да се трансформира в най-популярния електрически автомобил.

[Reuters] Електронната платформа за търговия eMAG ще записва българско сдружение през идната година и ще открие собствен шоурум. Там ще бъдат показвани последните софтуерни нововъведения, като също така ще бъде и място за тест и приемане на поръчаните онлайн продукти. В България eMAG оперира посредством записаната в Румъния Dante International, която пък е част от интернационалния ритейл колос Naspers. Компанията не оповестява резултатите си за пазара, само че съгласно неофициални източници приходите през предходната година е трябвало да доближат 100 млн. лева

Синдиците на КТБ продават на търг против 32 млн. лева земята и постройките на корабостроителницата в Русе. Предприятието не работи от месеци, а строителството и ремонтът на кораби от години е в тежка обстановка по целия свят. В офертата влизат 15 имота с обща повърхност към 300 дка и голям брой здания (цехове, работилници, хранилища и т.н.). Активите се продават единствено в пакет, защото са част от повсеместен комплекс за строителство и ремонт на кораби, се показва в обявата. Сделки и планове

Трима от четиримата претенденти за ТБ " Виктория " подадоха индикативни предложения за покупката й. Това са Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и свързаната с Васил Божков новоучредена компания " Вабо Интернал ". Чуждестранният консорциум към австрийския Kerbler Holding не е удостоверил интереса си. На идващия стадий синдиците на КТБ, която е притежател на ТБ " Виктория ", ще прегледат офертите, а на определените претенденти ще бъде предоставена опция да създадат финансово-правен разбор.

Сайтът за доставки на храни BGmenu закупи своя съперник Lakom.bg. Това ще стане, като създателят на Lakom.bg Калин Калевски се причисли като съучастник в сдружението " Хелоу хънгри ". То сплотява " Бгменю " и румънския бизнес на компанията с доставка на храни. Така обединената компания ще стане най-голямата в сектора за района. Прогнозната стойност на продажбите през трите платформи ще бъде към 20 млн. лева, а през идната година - 42 млн. лева

Площадката на тогавашния автобусен цех " Чавдар " в Ботевград беше оповестена за продажба. Търси се покупател на терена от малко над 170 дка, който е препоръчан от държавен правосъден реализатор по искане на общината, а началната цена е 5.1 млн. лева Длъжникът е частно лице, станало съсобственик на парцела в годините след затварянето на завода. Според локалните управляващи на мястото може да се развие ново произвеждане.

Четирима кандидатa подадоха предложения за публичната поръчка за ремонт на Западен парк в София, като измежду тях има както огромни строителни компании като " Галчев инженеринг " и " ПСТ груп ", по този начин и по-необичайни участници. Възстановяването на парка ще се случи с евросредства по стратегия " Региони в напредък ", като прогнозната стойност е 8.5 млн. лв. без Данък добавена стойност, от които 1 млн. лв. ще се изплатят от личните бюджетни средства на общината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР