Близо 8 млн. лв. ще бъдат дадени за тази учебна

...
Близо 8 млн. лв. ще бъдат дадени за тази учебна
Коментари Харесай

8 млн. лв. от ЕС за плод и мляко в училище

Близо 8 млн. лева ще бъдат дадени за тази образователна година за доставката на пресни плодове и мляко в детските градини и учебните заведения. 2,593 млн. евро получава България от Европейски Съюз за плодове и 1,156 млн. евро за мляко и млечни артикули.

Разпределението на бюджета е индикативно, също така се употребява и в допълнение национално финансиране. В случай че има останали средства от предходните години, те се преразпределят сред страните членки, обясниха от земеделското министерство, представено от “24 часа ”. Така сумата, която България ще употребява, е с близо 600 000 евро повече от тази за предходната година.

Подпомагането по схемата е до образователната 2022/2023 година в това число, а прогнозният народен бюджет за целия интервал е 124,991 млн. лева Изискванията към продуктите не са изменяни. Доставят се единствено пресни плодове и зеленчуци като ябълки, круши, праскови, сливи, грозде, банани, мандарини, портокали, домати, краставици, моркови. По млечната скица учениците получават кисело мляко, сирене и кашкавал, създадени по Българския държавен стандарт.

Схемата на Европейски Съюз за хранене в учебните заведения има за цел да предизвиква здравословния и уравновесен режим посредством предлагането на плодове, зеленчуци и млечни артикули, както и посредством просветителни стратегии в региона на селското стопанство и положителното хранене.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР