Близо 8 милиона лева са били източени от държавата чрез

...
Близо 8 милиона лева са били източени от държавата чрез
Коментари Харесай

8 млн. лева източени от държавата за фиктивни почивки на ученици |

Близо 8 милиона лв. са били източени от страната посредством фиктивни почивки на възпитаници от сдружение " Ученически отдих и спорт " към министъра на образованието и науката. Повечето регистрирани почивки със дотация от страната - замислени за социализация на децата след затварянето на учебните заведения в пандемията от предходния управнически екип в МОН - не са били осъществени, само че неистинските данни са били употребявани за нарастване на заплатите на управлението, което и преди него е вземало по 10 хиляди месечно. Министърът на образованието проф. Николай Денков заяви резултатите от одита и разгласи, че още през днешния ден ще сезира основния прокурор с обосновано съмнение за злоупотреби в изключително огромни размери. Тече и процедура по промяна на управлението.

" През последните 4 месеца поредност от инспекции сподели съществуването на десетки хиляди фиктивни почивки на възпитаници, които са изплащани от МОН към комерсиалното сдружение. Става дума за съвсем 8 милиона лв., които са платени към сдружението, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да потвърждават, че действително е имало такива почивки ", съобщи Денков.

" Ученически отдих и спорт " е записано през януари 2005 година със 165 държавни почивни бази. Понастоящем броят им е 145.

По контракт с МОН, в действие от 2 юли 2019 година, и анекс от юни 2020 година сдружението е било длъжно да обезпечи отдих на най-малко 48 258 възпитаници и да осъществя не по-малко от 482 598 настанявания в най-малко 30 бази за 3 година Не е ясно кои са базите, тъй като към контракта и анекса няма лист с тях. МОН субсидира по 30,46 лева за всяка нощувка от възпитаник. Учениците доплащат 18, 12 или 6 лева От 2 юли 2019 година до 30 юни 2020 година сдружението е поискало и получило от МОН възнаграждение за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лева

" При одитите не са показани счетоводни документи за доходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца - сподели Денков. - В единната система за туристическа информация, в която по Закона за туризма наложително се записват всички туристи, в това число и учениците, за интервала от юли 2019 до края на юни 2021 година попадат записи за едвам 6116 нощувки за деца в базите на сдружението. За тях МОН би трябвало да преведе единствено 186 293,36 лева "

След първия одит на МОН в сдружението, през август тази година, управлението му признава за " неправилно регистрирани настанявания за 37 009 нощувки ", които били записани като осъществени, а в действителност били " трансферирани поръчки от клиенти от минали интервали ".

" За това изказване обаче няма никакви документи, не е ясно кои клиенти и в кои офиси на сдружението са поискали поръчките им да бъдат трансферирани за различен интервал. Заради упомената " неточност " в резервационната система, сдружението възвърне на МОН 1 млн. лева Остава неразбираемо къде са останалите 7 924 201,26 лева " - означи министърът.

Изненадващи инспекции на МОН в 18 бази това лято открили хиляди фиктивни нощувки в напълно неизползваеми бази, за които сдружението е поискало и получило пари от МОН. Такава е да вземем за пример почивна база в КК " Албена ", която не е работила нито през 2020 година, нито през 2021 година, само че съгласно сдружението единствено през юни и юли тази година там са " почивали " 535 възпитаници и са осъществени 5 351 нощувки. През последния летен сезон почивна база " Кранево-Русе " също не е приемала туристи, само че за юни и юли тази година в резервационната система на сдружението са записани 4 226 нощувки на 522 възпитаници и в регистрационната система написа, че те са заплатени. Подобен е казусът с почивна база в Балчик, за която сдружението е заявило 5 628 нощувки за 771 възпитаници през същите два месеца.

Тези бройки са включени в месечните информации на сдружението за броя нощувки за възпитаници, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава е трябвало да бъде предоставена на МОН на годишна база. Това не се е случило, защото с анекса от юли 2020 година Търговско дружество е било освободено от задължението да показва такива годишни доклади, само че това не го освобождава от задължението при инспекция да покаже съответните описи с имената, датите на раждане и другите данни за децата, които са настанявани.

" Фиктивните финансови резултати на сдружението са послужили като мотив за повишение заплатите на управлението - сподели Денков. - За първите три месеца на 2020 година, съдържаща тези фиктивни данни, изпълнителният шеф на сдружението е получавал брутно заплащане от 17 минимални заплати, т.е. 10 370 лева месечно. На 16 юли с решение на директорският съвет възнагражденията са увеличени с още една минимална заплата и половина, т.е. 975 лв. " на съображение образуван през второто тримесечие на 2021 година позитивен финансов резултат по отношение на първото тримесечие на годината.

В резултат на осъществените инспекции специалистите от звеното за вътрешен одит на министерството са открили обстоятелства и доказателства за документна машинация от страна на управлението на сдружението " Ученически отдих и спорт ". Ето за какво още през днешния ден ще подам сигнал до основния прокурор и до АДФИ с обосновано съмнение за злоупотреби в изключително огромни размери, позволени в комерсиалното сдружение. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР