Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска

...
Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска
Коментари Харесай

Обработват тревните площи в София срещу кърлежи. Очакват се още ухапвания през юни

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска тресчица след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната, заяви Българска национална телевизия. Заради климатичните условия през тази година паразитите са повече, а обработката на зелените площи не е ефикасна поради преваляванията.

Обработката против паразитите стартира незабавно, щом дъждовете спрат.

Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват сега, съобщи пред камерата на Българска национална телевизия Цезарина Илиева - шеф отдел " Паразитология " към РЗИ - София. По думите ѝ ограниченията за сигурност се съблюдават.

Тя посочи, че жителите би трябвало да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях най-малко два часа след пръскането с противопаратизтния разтвор, приспособен да щади околната среда, посочи тя. 

Пръскането с такива препарати понижава заплахата, само че не я отстрани, тъй че най-хубавата предварителна защита за жителите е да не навлизат в тревните площи. Това посочи заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. Тя сподели, че пикът на ухапванията се чака да премине, когато времето стане по-горещо и изсъхнало.

Бумът на болесттите в резултат на ухапвания от кърлежи ще е към юни месец, като годишно нормално се записват към 500 случаи на болни, добави тя.

Експертите предлагат да вършим постоянен и подробен обзор за кърлежи след излет измежду природата - както на себе си, по този начин и на кучетата си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР