Близо 70% от фирмите нямат елементарни познания за киберриска, на

...
Близо 70% от фирмите нямат елементарни познания за киберриска, на
Коментари Харесай

Близо 70% от фирмите не знаят за заплахите в интернет

Близо 70% от компаниите нямат обикновени знания за киберриска, на който са изложени, а над половината от хората не са осведомени със заканите в интернет. Това сподели ръководителят на Държавна организация " Електронно ръководство " Димитър Темелков на интернационалната конференция " Предизвикателства в киберсигурността ".

Той добави, че от ден на ден хора употребяват интернет през от ден на ден устройства. През 2017 година интернет потребителите са над 50 % от популацията на света, а устройствата, които са свързани в интернет, са над 8 милиарда. " При тези темпове на повишаване на обектите на офанзива, киберпрестъпността се трансформира в най-голямата опасност, която може да аргументи съществени стопански вреди ", уточни Темелков, представен от Българска телеграфна агенция. Това е повода киберсигурността да става все по-голям освен стопански, само че и политически и геоикономически въпрос.

Последствия

Еврокомисарят по цифровата стопанска система Мария Габриел напомни, че световните хакерски атаки могат да костват стотици милиарди долари. Тя даде за образец следствията от офанзивата Wanna cry, която коства повече от 120 милиарда $ на бизнеса. Толкова са стопански загуби от огромни естествени бедствия като ураганите " Катрин " и " Санди ", даде за образец Габриел.

Атаките посредством програмен продукт за изнудване са нарастнали с 300 % от 2015 година до момента. От 2013 до 2017 година икономическото влияние на киберпрестъпността се е нараснало петкратно. Затова обществеността в Европа възприема неналичието на киберсигурност като сериозна опасност, сподели зам.-министърът на превоза Димитър Геновски.

Мерки

Еврокомисарят Габриел счита, че Европа предлага доста законодателни начинания, които оказват помощ за повишение на киберсигурността, и уточни, че Директивата за сигурността на мрежите и информацията към този момент е реалност. Крайният период за транспонирането ѝ от всички държави-членки е май 2018 година

Димитър Темелков съобщи, че двете най-важни законодателни начинания, препоръчани от Брюксел, са основаването на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и осведомителна сигурност и въвеждането на нова европейска рамка за узаконяване в региона на осведомителните и информационни технологии. Втората мярка би трябвало да подсигурява, че продуктите и услугите в областта на осведомителните технологии са сигурни.

Рискове от дигитализацията

Колкото по-голяма част от информацията се трансферира в електронен и цифров тип, това води до усъвършенстване на ресурсите, увеличение на темпото на работа, повече конкурентоспособност, по-ефективни администрации, само че в това време прави хората все по-зависими и генерира нови опасности, разяснява вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него би трябвало да се намерят най-правилните политики за по-добра осведомителна сигурност в областта на отбраната на персоналното пространство, отбраната на държавната информацията и тази, която е значима за естествения стокооборот. Според него казусът е по какъв начин да се откри верният баланс. " Аз мога да ескалирам до безспир ограниченията за осведомителна сигурност, само че това в един миг ще забави и ще затрудни естествения търговски оборот ", добави Дончев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР