Близо 70 милиона са вече заразените в света с COVID-19,

...
Близо 70 милиона са вече заразените в света с COVID-19,
Коментари Харесай

Светът потъва в блатото на К-19: Все повече заразени, смъртността с невиждан рекорд

Близо 70 милиона са към този момент инфектираните в света с COVID-19, броят на умрелите е малко под 1 милион и 600 хиляди, сочи равносметка на Ройтерс.

Инфекцията е застигнала повече от 210 страни и територии след първите случаи в Китай през декември предходната година.



Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че през последните шест седмици смъртните случаи от ковид в международен мащаб са се нараснали с 60%.

Това се показва в изказването на ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус, което е оповестено на уеб страницата на организацията на 11 декември. Посочва се, че СЗО към този момент е записала 66 милиона случая на коронавирусна зараза и един и половина милиона смъртни случая от нея.

Ръководителят на организацията съобщи, че максимален брой случаи на болести и гибел се следят в Европа и Америка.

Поради повишаването на смъртността, той предложи на жителите на планетата деликатно да обмислят проектите си за честването на Нова година.

„ Ваканционният сезон е време за отмора и празнуване, само че не би трябвало да смъкваме гарда си. Честването може доста бързо да се трансформира в печал, в случай че не вземем верните защитни ограничения “, прикани Гебрейесус

Мария Ван Керхове, началник на техническата група на Отдела за незабавни заболявания на СЗО, удостовери информацията за повишаването на смъртността от коронавирусна зараза в света.

„ Въпреки че следим понижаване на броя на заболяванията в доста страни в Европа, процентът на смъртните случаи се усилва в международен мащаб. През последните шест седмици растежът беше с 60% “, - цитира я РИА Новости.

Според нейните данни Европа е станала водач по този индикатор. Експертът на СЗО разясни, че смъртността е неравномерно разпределена в света, а в Европа тези статистически данни демонстрират съвсем 100% нарастване.

Преди това ръководителят на СЗО на съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации съобщи, че планът COVAX за имунизиране на най-бедните пластове от популацията на света против ковид е заплашен.

Според Гебрейесус за осъществяването му са нужни спомагателни Щатски долар 23,9 милиарда СЗО чака да ги получи от двадесетте най-богати страни в света.

Американската организация по храните и медикаментите утвърди потреблението на имунизацията на "Пфайзер " при незабавни случаи.

Първата имунизация ще бъде сложена до 24 часа, разгласи президентът Доналд Тръмп и посочи, че инжекциите ще са безвъзмездни за всички американци. В Съединени американски щати патогенът лиши живота на над 292 000 души.

По-рано и Мексико позволи потреблението на имунизацията на "Пфайзер " при незабавни случаи. Страната към този момент има съглашение за закупуване на над 34 милиона дози от препарата, първите количества се чакат този месец.

Зелена светлина за имунизацията дадоха Англия, Бахрейн и Канада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР