Близо 70 000 дка са засегнатите площи от пороите и

...
Близо 70 000 дка са засегнатите площи от пороите и
Коментари Харесай

70 000 дка са унищожени от градушките

Близо 70 000 дка са засегнатите площи от пороите и градушките в страната от последните дни. Десетки обитаеми места в Централна и Северна България пострадаха през вчерашния ден следобяд, преди този момент град порази ниви и градини в Нова Загора и Карловско. Села в Свищовско и Левски останаха безусловно заринати под ледените парчета с размери на лешник. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология единствено за минути в ловешкото село Дерманци са се изсипали над 190 литра на квадратен метър. В Дерманци пък е паднала градушка с размер на грахови зърна. Десетки къщи пострадаха и в няколко села в Свищовско. За четири дни районът пострада съществено за повторно. Отново е прекратена и железопътната линия сред Свищов и Левски. От пътническия трен по маршрута са били евакуирани 8 пасажери. Едно от най-засегнатите села още веднъж е с. Морава.
Пострадали са обитаеми места в Монтана, Ловеч, Плевен, Враца, Тетевен. Местните хора описват, че продукцията им е съвсем изцяло унищожена. Повечето от тях обаче нямат застраховка.
Все още се обясняват вредите. Земеделският министър Десислава Танева даде обещание производителите да бъдат обезщетени. Евентуалните парични компенсации обаче ще бъдат за стеснен брой от земеделците, тъй като те би трябвало да бъдат регистрирани и застраховани. Тя призна също, че всички наранени региони са в места, където няма система за противопоставяне на градушките. Местните хора са безапелационни, че Агенцията са битка с градушките не си е свършила работата.
На специфичен брифинг вътрешният министър Младен Маринов заяви, че още през вчерашния ден Министерство на вътрешните работи и пожарно-аварийните екипи са почнали взаимна работа с кмета в помощ на локалните хора. Той уточни, че няма потърпевши при бедствието, само че са нанесени съществени опустошения на пътната и железопътната инфраструктура.
По негови думи към този момент е задвижена процедурата за оформяне на нужните документи и кореспонденция, с цел да може при последващо съвещание на Комисията за отбрана при бедствия и повреди, от фонда, предопределен за възобновяване, да бъде включена помощ за общината. Целта е инфраструктурата да бъде възобновена допустимо най-бързо. Предвижда се да бъдат прочистени затинените места, с цел да може при възможен идващ дъжд водите да се изтичат и да няма спомагателни вреди.

От Националния институт по метеорология и хидрология предвиждат, че последователно облачността ще понижава, а денем ще доминира слънчево време.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР