Близо 7-цифрено несъответствие на оборота е установила Националната агенция за

...
Близо 7-цифрено несъответствие на оборота е установила Националната агенция за
Коментари Харесай

Укритите от автошколи приходи - в размер на милиони

Близо 7-цифрено противоречие на оборота е открила Националната организация за приходите (НАП) при единствено 4 инспекции на автошколи в София. Данъчните стартират поредна национална акция против противозаконните практики в сектора, до момента в който самите инструктори настояват, че поради няколко проблематични компании се основават усложнения за всички.

Говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров изясни, че са открили укритите налози благодарение на информация от ДАИ: „ Отчитат се, да речем, 600 курсисти, които са се явили на изпит. При една междинна цена доста подценена под пазара се получава най-малък приход, който не е отчетен”.

Той уточни, че всеобща процедура е да се записват нови и нови компании с оборот под прага за Данък добавена стойност регистрация от 50 000 лева, като дори курсисти се местят от едно юридическо лице към друго. „ Ако една компания крие налози, вероятността да прави и други нарушавания не е по никакъв начин дребна – изключително в такава виновна задача като образованието на кандидат-шофьори”, акцентира Бъчваров пред bTV.

Председателят на Съюза на преподавателите по автомо-мото подготовка Йонко Иванов на собствен ред съобщи, че проверките през годините са се правили без открити правила.

„ Една част от нас се откупиха, на друга част актовете паднаха в съдилищата, само че дадохме по 5-6000 лева по правосъдни дела”, съобщи Иванов и прикани в разговор с сектора да се дефинира действителна междинна цена на курса, на база на която да се вършат инспекциите.

Той изясни, че в цената за моточас (според него – 35 лева т.е. общо 1085 лева за целия курс с 31 моточаса) влизат 40 позиции и облагата е 10 лева „ На тази цена ние се мъчим да излъжем страната, с цел да оцелеем”, призна инструкторът.

Иванов уточни като виновници за настоящето състояние на сектора недобросъвестните компании: „ Не може да има курс за 190 лева, не може да има вътрешен изпит по доктрина 60 лева за 7 минути (…) Има едни компании, които дават безплатния обяд, те се роят на фирмички. Подписват се едни контракти, че сте крепостен възпитаник на тази компания и до момента в който не си вземете изпита би трябвало да се явявате докрай”.

По думите му едвам 10% от компаниите в сектора са с нови образователни коли

Росен Бъчваров акцентира, че е въпрос на конкуренция какъв брой ще коства шофьорският курс. Колко са били рисковите компании в сектора при последните всеобщи инспекции? 88%, стана ясно от думите на представителя на Национална агенция за приходите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР