Близо 600 са сигналите за липсващи лекарства, подадени за по-малко

...
Близо 600 са сигналите за липсващи лекарства, подадени за по-малко
Коментари Харесай

Продължават да валят сигнали за липсващи лекарства

Близо 600 са сигналите за изчезнали медикаменти, подадени за по-малко от година и половина към онлайн платформата за сигнализиране на пациенти, заяви zdrave.net. От тях 30 са единствено за последния месец, изясни изпълнителният шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия  с медикаменти Боряна Маринкова. Асоциацията поддържа платформата. 

За 30-те изчезнали медикаменти инспекцията сочи, че седем са дерегистрирани, т.е. производителите им са спрели да ги продават в България, 9 са без позволение за приложимост у нас, а четири са налични в аптечната мрежа. Останалите артикули са с краткотрайно прекратен импорт. Именно краткотрайно или трайно прекратеният импорт е главната причина за неналичия на лекарства, сочи разбора на асоциацията - в 65% от случаите. В 22 на 100 повода е напускане на пазара и дерегистриране на лекарствени артикули.

Основната причина за евакуиране на лекарства от пазара у нас е неналичието на стопански интерес за производителите. За да може един медикамент да се поема с обществени средства у нас, той би трябвало да се предлага на най-ниската цена в Европейски Съюз на равнище производител, т.е. преди облагане с Данък добавена стойност. Само през 2018 година дерегистрираните препарати са над 300, сочат данните на Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Като отчасти решение на казуса страната ще разреши да се стопира краткотрайно експорт на медикаменти, чиито наличия у нас са пред привършване. Нужната за задачата електронна система за следене на дефицита на лекарства, в която данни да подават аптеки, търговци и производители, обаче още не работи, макар че последно от здравното министерство оповестиха, че следващият отсрочен период за старта й е краят на август.

Паралелните търговци също по този начин желаят промени, които да позволяват спешен импорт на медикаменти при установен дефицит, както и дерегистрираните медикаменти с потвърдена лечебна успеваемост също да бъдат обект на успореден импорт. Сега те при потребност се обезпечават от лечебните заведения по много муден ред. 

 

СЪВЕТ

Свръхрегулацията на медикаментите от икономическа позиция би могла да бъде преразгледана, с цел да се реши най-малко част от казуса с недостига на медикаменти у нас, разяснява неотдавна Боряна Маринова пред Bloomberg TV. " Свръхрегулацията от позиция на сигурността е наложителна. От позиция на стопански условия би могла да бъде преразгледана по този начин, че българският пазар да стане малко по-атрактивен както за интернационалните компании, по този начин и за локалните бизнес субекти ", добави тя.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР