Близо 60 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са

...
Близо 60 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са
Коментари Харесай

Близо 60 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници откакто механизмът заработи

Близо 60 сигнала против основния прокурор и неговите заместници са подадени, откакто новият механизъм за следствие проработи. Пред NOVA приказва арбитър Лада Паунова. Тя е магистратът, който получава сигналите и взема решение дали да стартира следствие против обвинител номер едно и заместниците му. Лада Паунова е и ръководител на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд.

Тя е индивидът, който взема решение по кои от сигналите може да се стартира следствие. От началото на юли, когато механизмът проработи, във Върховен касационен съд са получени 56 сигнала. „ От тях сигнала би трябвало да кажа, че има значително количество сигнали от еднакъв адресант. Имаме и няколко изпратени сигнали по прокурорски преписки, които съставляват отделени материали, касаещи основния прокурор или негов заместител ”, акцентира Паунова. Тези против Сарафов са общо 6.

Сигналите, в които няма данни за закононарушение, се изпращат на прокуратурата, а другите - на съдията, който ще проверява основния прокурор. След назначението на арбитър Даниела Талева обаче има доста незнайни към самия развой на следствие.

„ Разследването се реализира от проверяващи служители на реда, които са от Министерство на вътрешните работи и от Агенция „ Митници ”. Би следвало да бъдат избрани със заповед на съответните министри. Кой ще сезира министрите, по кое време ще издадат такава заповед - не мога да кажа понастоящем ”, разяснява заместник-председателят на Върховен касационен съд. Не е организиран и въпросът къде ще е работното място на магистрата, който ще проверява Борислав Сарафов.

„ Отговорът на този въпрос напълно не е без значение, тъй като главната цел на механизма за следствие на основния прокурор е да се подсигурява без значение следствие ”, безапелационна е Паунова. Засега арбитър Даниела Талева ще се занимава с един сигнал против Сарафов, обвързван с парцели на негови близки. Дали други ще ѝ бъдат препратени, зависи от арбитър Лада Паунова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР