Близо 54 000 литра горива са изтеглени от бензиностанциите в

...
Близо 54 000 литра горива са изтеглени от бензиностанциите в
Коментари Харесай

Шофьорите си скубят косите: Некачествено гориво по бензиностанциите скапва двигателите

Близо 54 000 литра горива са изтеглени от бензиностанциите в страната за първите три месеца на годината. Причината са проблеми с качеството.
Пробите с отклоненията са относително малко, съгласно Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).
„ Бяха осъществени инспекции на 308 обекта и бензиностанции, като бяха взети 438 проби. От тях 245 проби гориво от дизелови мотори и 180 проби бензин. Установени са общо 19 несъответствия, като от тях 14 са на течните горива и 5 от биодобавка. Като процентно отношение, течните горива – 3,19% не подхождат на условията “, сподели шефът на Главна дирекция „ Контрол и качество на течните горива “ към ДАМТН Димка Иванова.
Несъответствия в пробите има и при дребните, и при огромните бензиностанции, написа Bulgaria ON AIR.
„ В България няма проблеми с качеството на горивата, това е неведнъж доказвано от ДАМТН. Случват се отклонения, само че това не са по огромните вериги, защото всички членове на Петролната и газова асоциацията имат вътрешни системи за надзор. Проверяваме качеството на дизела и бензина по всички критерии и то подхожда с всички общоприети европейски практики “, настоя основният правист на Петролната и газова асоциация Светослав Бенчев.
По думите му проблемите, които се следят при пробите, са най-вече свързани със смесването на партиди бензин и дизел, транспортиране в един и същи камион.
Александър Николов е притежател на автосервиз. Той споделя, че все по-често получава позвънявания от клиенти, които са заредили автомобила си с некачествено гориво.
„ Имаме недоволства от клиенти, които са зареждали на дадена бензиностанция и по-късно имат проблеми по мотора “, съобщи той, като добави, че това може да понижи „ живота на мотора “.
Специалисти предлагат промяна на филтри и масло на 10 000 км поради некачественото гориво по бензиностанциите у нас.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР