Близо 50 000 работници и служители на концерна General Motors

...
Близо 50 000 работници и служители на концерна General Motors
Коментари Харесай

Масова стачка блокира работата на General Motors

Близо 50 000 служащи и чиновници на концерна General Motors оповестиха стачка и прекратиха работа, откакто договарянията им с управлението на автомобилния производител за новия групов контракт стигнаха до задънена улица. Стачката блокира активността на GM в Северна Америка и ще нанесе сериозен вреди по стопанската система на Съединени американски щати, оповестява организация Reuters.
До решението за прекъсване на работа се стигне, откакто Обединеният синдикат на служащите в автомобилната индустрия (UAW) стартира битка за запазването на заводите на концерна в Охайо и Мичиган. Освен това, служащите упорстват и за увеличение на заплатите, защото през последните години GM записва рекордни доходи в Северна Америка.
От концерна настояват, че са създали доста обилно предложение към чиновниците си, като то включва над 7 милиарда $ нови вложения, разкриване на 5400 спомагателни работни места, както и повишение на заплатите и бонусите. То обаче не е било признато от профсъюзните организации.
За последно чиновниците на GM стачкуваха два дни през 2008 година Предишното най-голямо спиране беше през 1998 година, когато заводът в Мичиган спря работа за 54 дни и това струваше на концерна повече от 2 милиарда $. Засега стачката е планувана единствено за един ден, което ще нанесе вреди на GM за 50 млн. $. Ако не се стигне до съглашение обаче, тя може да бъде удължена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР