Близо 5 години след наводнението в Аспарухово, Районният съд във

...
Близо 5 години след наводнението в Аспарухово, Районният съд във
Коментари Харесай

На първа инстанция пострадали осъдиха Община Варна

Близо 5 години след наводнението в Аспарухово, Районният съд във Варна осъди морската община за това, че не е изпълнила отговорности си за поддръжка на дерето-убиец.

Местната администрация би трябвало да изплати обезщетение на собственичка на разрушена от пороя къща, в която гибелта си откриха 8 души.

На 19 юни 2014 година приливната вълна опустошава къщата на Жана Шопова. „ Като пристигна водата, ние всички се развикахме, аз започнах да се удушавам, нищо не помня, Като падна секцията на главата ми, след това се намирах зад 1 трансформатор, по едни гащи само”, спомня си Жана Шопова, просител по делото.

Стихията унищожава дома на Жана и убива осемте души вътре, измежду които е единствената ѝ щерка и двете ѝ внучета.

Наказателното дело за гибелта на тринайсетте жертви беше прекъснато заради липса на доказателства за осъществено закононарушение и „ екстремността на естественото събитие”. Затова потърпевшите могат да водят единствено цивилен каузи за компенсации.

Районният съд осъди общината да ѝ изплати близо 24 хиляди лева

„ Не са пари, моето цялото семейство отиде, цялото семейство. Аз може ли да ги заравнявам с 24 хиляди лева, не мога да ги изравнявам”, разяснява Жана.

В решението на съда се показва, че дерето е било обрасло с растителност, не е било почистено и на доста места – застроено, което е понижило водопропускливостта му.

„ Тя е притежател на това дере, по което е пристигнала приливната вълна и е станала причина за погиването на парцела и като притежател, общината е била длъжна да бъде добър собственик за парцела си”, съобщи Недка Панайотова, юрист.

Община Варна отхвърли коментар, тъй като апелира решението.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР