Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите (НАП),

...
Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите (НАП),
Коментари Харесай

НАП следи милиони пратки на стойност 3,6 милиарда лева

Близо 42 милиона колета следи Национална организация за приходите (НАП), оповестява ведомството на уеб страницата си. Сумата от наложения платеж за тях е над 3,6 милиарда лева, излиза наяве от данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в Национална агенция за приходите от пощенските оператори и куриерските компании.

Над 11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 000 са заявили приходите си от продажби в интернет за 2020 година

Физическите лица, които правят комерсиална активност в интернет за облага, без значение, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са по чл.50 от ЗДДФЛ, припомнят от Национална агенция за приходите.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Онлайн търговци заобикалят разпоредбите на данъчните с нов трик...

В случаите, в които физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение №3.

При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение №5.

При продажба на движимости за персонално прилагане и такива, които не са купени за по-късно да бъдат препродадени, жителите не дължат налог и няма потребност да заявяват сумите. Иначе продажбите онлайн за продажба се таксуват с налог от 10% или 15% според от това каква активност правят търговците.

За да обясни в кои случаи е-продажбите би трябвало да се облата, от Национална агенция за приходите започват осведомителна акция, ориентирана както към търговците онлайн, по този начин и към потребителите. Чрез страниците на приходната организация във Фейсбук - " Влез в час с налозите " и " Вземи си касовата записка " ще бъдат разяснявани правата и отговорностите на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и опциите им да подадат сигнал, в случай че попаднат на неточен търговец.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР