Близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита.

...
Близо 41 години първият български спътник лети в околоземна орбита.
Коментари Харесай

Реставрират прототипа на първия български спътник, летял в околоземна орбита

Близо 41 години първият български сателит лети в околоземна орбита. Прототипът на Интеркосмос България 1300 се реставрира в Стара Загора. След като бъде възобновен в истинския си тип, той ще бъде изложен в специфичен паметник, построен благодарение на доброволци и дарения от локалния бизнес, предава Българска национална телевизия.

Първият български неестествен сателит е изстрелян в галактическата орбита на 7 август 1981 година Поводът тогава е 1300 години от основаването на България. Апаратът Интеркосмос изследва взаимоотношението сред Слънцето и Земята в продължение на две години, по-късно подаването на данни стопира. През пролетта на 2016 година обаче излиза наяве, че спътникът е деен. И се чака да продължи да лети още 520 години.

" Той се намира на такава височина над земята, че атмосферата му въздейства извънредно едва и след към 500 години механичната сила, която му е заложена в началото при изстрелването му, ще стартира да се губи освен това гравитационно взаимоотношение със земята и по една спираловидна траектория ще падне в атмосферата и ще изгори ", съобщи Алексей Стоев - шеф на Института по галактически проучвания към Българска академия на науките в Стара Загора.

Идеята за основаването на спътника се ражда в Стара Загора. Затова точно тук се намира и прототипът на истинския уред.

" Спътникът е бил тогава финален модел на технологиите на галактическите апарати от онази ера, постоянно когато се основават галактически апарати, се вършат три екземпляра. Това са обособените елементи на третия образец на спътника Бя 1300 ", съобщи Алексей Стоев.

След като детайлите бъдат реставрирани, спътникът ще бъде изложен в специфичен паметник. Инициативата е на локална фондация и в нея се включват редица донори и компании, които оказват помощ с материали.

" Изгражда се от транспарантни поликарбонатни плоскости един ограждащ размер, в който вътре ще запазим самия сателит В средата на цялата апаратура ще има част от планетата Земя, която ще свети в действителни цветове ", съобщи арх. Пламена Гогошева.

А светлините на монумента ще се зареждат от стационарни велоергометри, които ще задвижват самите гости.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР