Близо 400 страници разказват за магията на българските шевици от

...
Близо 400 страници разказват за магията на българските шевици от
Коментари Харесай

Двуезичен албум разказва за магията на българските шевици от русенския регион

Близо 400 страници описват за магията на българските шевици от русенския район

Това стана допустимо с помощта на неповторимия по рода си двуезичен албум на Здравка Димитрова. Днес тя се срещна със заместител регионалния шеф Людмил Христов и показа пред него книгата, която излезе безусловно преди ден. Според Христов това е едно непреходно изкуство, което е неразделна част от българския обичай и просвета и е почтена емблема на страната ни на всички места по света. „ Благодаря Ви за това, което вършиме! Бъдете горда от постигнатото през годините! “, сподели още Христов и пожела сила на авторката, с която да продължи да способства за развиването на културата.

Сборникът включва над 300 български шевици от североизточния завършек на България и ги показва в детайлни илюстрации и текстове на български и британски език. В продължение на седем години Здравка Димитрова търси и извезва отначало везбени претекстове, които са се срещали по облеклата на нашите прабаби и дядовци. Водена от любовта си към родния край и желанието да запази културното завещание на везбеното изкуство, тя отваря прашната ракла, която стои закътана във всеки селски дом.

Сред купища облекла и платове авторката намира тези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си. Цветни памучни и копринени влакна оформят детайлите, с които преди години е бил описван вселенския ред и мястото на индивида в него. В началото на книгата „ писменост “ от 20 разнообразни боцкам дава на читателите нужните знания, с цел да разкодират вярно всеки детайл. С изключителна точност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били употребявани за направата на обичайни престилки, женски и мъжки ризи. Облекло, което алегорично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в тези времена, и което през днешния ден играе ролята на съкровищница от мемоари и познания.

„ Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, предпочитание за продължение на рода, за дългоденствие, благополучие, шанс, самоирония дори”, сподели Здравка Димитрова, която е уверена, че везмото има място и в актуалния ни живот. „ Български шевици от русенски район “ е доказателството. Официалното показване на книгата ще бъде на 11 май от 18.00 часа в зала „ Европа “ на Доходното здание. Същевременно от през днешния ден до 12 май във фоайето на Доходното здание всеки ще може да прегледа и галерия от над 70 персонално извезани шевици от Здравка Димитрова.

Здравка Монева Димитрова е родена в гр. Русе и израства в с. Сандрово. От 1990 година живее в Съединени американски щати, само че през последните години прекарва все по-голяма част от времето си в родината. Любовта ѝ към българския фолклор я подтиква да търси и съхранява достоверни български шевици, носии и книги на етнографска тема. Омъжена, с две деца и едно внуче. Най-важното в живота ѝ е нейното семейство.

Здравка Димитрова ще подари всички свои авторски доходи от книгата „ Български шевици от русенски район “ на Национално учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “ – Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР