Близо 400 млн. лв. средства по механизма ReactEU ще бъдат

...
Близо 400 млн. лв. средства по механизма ReactEU ще бъдат
Коментари Харесай

Близо 400 млн. лв. евросредства потичат към бизнеса до края на 2020 г.

Близо 400 млн. лева средства по механизма ReactEU ще бъдат ориентирани към компаниите до края на 2020 година, заяви заместник-министърът на стопанската система Стамен Янев след среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Средствата ще се разпределят по две процедури. Едната е ориентирана към поддръжка на дребните и междинни предприятия за възобновяване и евентуален напредък и е с бюджет от 200 млн. лева Втората е за цифрови и зелени нововъведения, а нейният потенциал е 191 млн. лв..

В рамките на месец ще започват две нови процедури за безплатна помощ, които са ориентирани към така наречен „ огромни дребни “ предприятия и за адаптиране на индустриални процеси и условия на труд при КОВИД-19, както и на договаряне на схемата за увеличение на индустриалния потенциал на дребните и междинните предприятия, изясни зам.-министърът.

За идващия програмен интервал страната ни ще разполага с опция за достъп до финансов запас в размер на 29 милиарда евро. Освен средствата по Многогодишната финансова рамка – 2021-2027, които ще са на обща стойност 16,7 милиарда евро, се чака да проработи и новият проект с антикризисни ограничения на Европейски Съюз – Next Generation EU, с бюджет за България от над 12,3 милиарда евро. Страната ни ще получи и спомагателни целеви средства за поддръжка на изоставащите райони в размер на 200 млн. евро.

В рамките на срещата бизнесът сложи своите претенции пред властта, разказани като оферти за възстановяване на бизнес климата, понижаване на административните загради и по-доброто контролиране.

Част от тях са влизане в действие на признатите промени за определянето на такса „ битови боклуци “, посредством които се вкара правилото „ замърсителят заплаща “ и отпадане на въведената като краткотрайна антикризисна мярка първите 3 дни от болничните да са за сметка на работодателя.

АИКБ упорства и за въвеждане на правилото на безмълвното единодушие, както и за преустановяване на непозволената държавна помощ за „ Ей и Ес – 3С Марица изток 1″ и „ Контур Глобал Марица изток 3″ посредством въвеждане на механизъм за потенциал.

Друго главно искане е разработване на механизъм за установяване на национална минимална работна заплата и минимални работни заплати по сектори, само че ипремахване на рестриктивните прагове за наложителен финансов одит и уеднаквяването им с другите прилежащи на България страни.

Националният съвет на АИКБ разиска и плана за механизъм по договаряне и установяване на размера на минималната работна заплата за страната, като даде мандат на АИКБ да подпише рамково съглашение с другите национално показани работодателски и синдикални организации. Целта на предложенията, заложени в него, е минималната да се дефинира първо за страната, и в следствие браншовите структури на работодатели и профсъюз да договарят между тях минимални работни заплати по стопански действия и квалификационни групи специалности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР