Близо 400 хил. вида насекоми са застрашени от изчезване заради

...
Близо 400 хил. вида насекоми са застрашени от изчезване заради
Коментари Харесай

"Апокалипсис на насекомите" е риск за живота на Земята

Близо 400 хиляди типа инсекти са застрашени от изгубване поради мощната приложимост на пестициди. Ако не спре, " незабелязаният апокалипсис на насекомите " ще има дълбоки последствия за хората и целия живот на Земята.

Това се споделя в отчет, направен за екологичната организация " Уайлдлайф тръстс ". Базираната във Англия организация има 800 хиляди членове и 35 хиляди доброволци и сплотява 46 фонда за запазване на дивата природа из Англия.

От 1970 година насам половината от всички инсекти може да са изчезнали поради заличаването на природата и използването на пестициди, написа " Гардиън ", като цитира създателя на отчета. При това известните типове инсекти са към милион (и действителният брой типове може да е в пъти по-голям), а от тях 40% са застрашени от изгубване.

Докладът, направен от Дейв Гулсън, един от водещите еколози във Англия, се концентрира върху Обединеното кралство. Изводите обаче засягат един от главните съставни елементи, изграждащи живота на Земята. " Ако не спрем намаляването на насекомите, ще има дълбоки последствия за целия живот на Земята (и) за богатството на индивида ", споделя за " Гардиън " Гулсън, откривател от Съсекския университет.

Според него популациите на инсекти към момента не са изследвани задоволително добре, само че четвърт век или повече би бил прекалено много време. " Притеснява ме, когато слушам, че ни трябват повече дълготрайни проучвания, с цел да сме сигурни. Би било отлично, само че не можем да чакаме още 25 години, преди да създадем нещо, тъй като ще е прекомерно късно. "

В страни като Германия и Пуерто Рико към този момент е съобщавано за срив в популациите на насекомите, за него предизвести и първото по рода си световно проучване при започване на тази година. Проблемът е, че с изгубването им понижават и типовете, които се изхранват с тях, и това размества цели екосистеми и трансформира биоразнообразието на земята, създавайки проблеми и с опрашването на растенията.

Според екоактивисти ограничението на използването на пестициди и основаване на по-добри условия за инсекти в градските паркове и градини може да помогне да се реши казусът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР