Близо 40 000 лева изкарваме от метене на липа за

Близо 40 000 лева изкарваме от метене на липа за ...

Роми изкарват по 40 000 лева от метене на липа.


"Близо 40 000 лева изкарваме от метене на липа за един сезон." Това разказа пред  Haskovo.NET млад ром от Хасково, представил се като Ангел Калйджията.

Мъжът заедно с още четирима негови роднини започнали от вчера да събират с метли от улицата липовия цвят, изпадал от дърветата. За около час-два тази сутрин групата мъже бяха събрали няколко чувала с ароматната билка. Казват, че всяка година не пропускат да изметат липовия цвят от хасковските улици, защото дейността им носи горе -долу добри доходи.

"Ако брулим дърветата на ден събираме по около 100 кг, а за 10 дни докарваме над 1 тон липа и я предаваме в пункт в Стара Загора", каза още Ангел Калайджията. Той обясни, че им изкупували суровия цвят за 3-4 лева на килограм, а сухият излизал 7-8 лева.

Ромите обясниха още, че заради изгодната дейност обикаляли и други региони в страната, за да събират цветовете на билката. Липовият цвят има дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично действие. Използва се за чай, но също във фармацевтичната и козметичната промишленост.

От община Хасково съобщиха, че само една фирма има издадено разрешително да събира липов цвят в областния град, за което е платено надлежното разрешително. Фирмата е специализирана в изкупуването на билки и в този смисъл всички останали са нарушители, съобщиха от кметството.

Според общинска наредба се забранява брането на липов цвят. Предвидена е глоба до 500 лева за събирачите.

 

Източник: dir.bg