Близо 40 000 лева изкарваме от метене на липа за

...
Близо 40 000 лева изкарваме от метене на липа за
Коментари Харесай

Роми изкарват по 40 000 лева от метене на липа

" Близо 40 000 лв. изкарваме от метене на липа за един сезон. " Това описа пред Haskovo.NET млад ром от Хасково, показал се като Ангел Калйджията.

Мъжът дружно с още четирима негови родственици почнали от през вчерашния ден да събират с метли от улицата липовия цвят, изпадал от дърветата. За към час-два тази заран групата мъже бяха събрали няколко чувала с ароматната билка. Казват, че всяка година не пропущат да изметат липовия цвят от хасковските улици, тъй като активността им носи горе -долу положителни приходи.

" Ако брулим дърветата дневно събираме по към 100 кг, а за 10 дни докарваме над 1 звук липа и я предаваме в пункт в Стара Загора ", сподели още Ангел Калайджията. Той изясни, че им изкупували суровия цвят за 3-4 лв. на кг, а сухият излизал 7-8 лв..

Ромите обясниха още, че поради преференциалната активност обикаляли и други райони в страната, с цел да събират цветовете на билката. Липовият цвят има дезинфекционно, противовъзпалително и диуретично деяние. Използва се за чай, само че също във фармацевтичната и козметичната индустрия.

От община Хасково оповестиха, че единствено една компания има издадено позволение да събира липов цвят в регионалния град, за което е платено надлежното позволение. Фирмата е профилирана в изкупуването на билки и в този смисъл всички останали са извършители, оповестиха от кметството.

Според общинска разпоредба се не разрешава брането на липов цвят. Предвидена е санкция до 500 лв. за събирачите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР