Близо 30 процента от разходите на българите са за храна

...
Близо 30 процента от разходите на българите са за храна
Коментари Харесай

НСИ: Близо 30% от разходите на българите са за храна и безалкохолни напитки

Близо 30 % от разноските на българите са за храна и безалкохолни питиета, следвани от тези за жилище, които имат дял от 16% в общите разноски - това сочат данните на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2023 година. 

 

Тримесечният общ разход на разположение от семейството доближава 2668 лв. и се усилва с малко над 18% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. 

 

Данните сочат още, че има понижение при потреблението на самун.

Българите ядат повече плодове, зеленчуци и месо.

 

Тримесечният общ приход приблизително на разположение от семейството през четвъртото тримесечие на 2023 година е 2866 лв., както и общият разход. Той пораства с близо 18% по отношение на същото тримесечие на 2022 година.

 

Най-висок условен дял има приходът от работна заплата - близо 55%, следван от приходите от пенсии и независима претовареност.

 

Данните сочат, че през четвъртото тримесечие на 2023 година, в съпоставяне със същото тримесечие на 2022 година, приблизително на разположение от семейството, разноските за храна и безалкохолни питиета нарастват от 705 на 798 лв., а тези за алкохол и цигари - от 92 на 110 лева

 

Продуктите, чието ползване приблизително на човек от семейството понижават най-осезаемо през четвъртото тримесечие на 2023 година са хлябът и тестените произведения - със 700 грама.

 

Българинът яде с по половин кг повече зеленчуци, като потреблението им доближава до малко над 17,5 кг. Без смяна остава потреблението на картофи - по 7 кг. на човек.

 

Източник БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР