Близо 30% от починалите медици от коронавирус у нас са

...
Близо 30% от починалите медици от коронавирус у нас са
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: 30% от починалите медици са лични лекари


Близо 30% от умрелите медици от ковид у нас са персонални лекари. Това съобщи пред Българска национална телевизия доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз. В същото време джипитата не престават сами да си купуват персоналните защитни средства.

И към момента не е напълно ясно по какъв начин персоналните лекари ще издават посоки за проби. Нещата са от наша страна приготвени дори сме приготвили нещо като демо версия. Престоят диалози с представители на Министерство на здравеопазването, както и с представители на Информационно обслужване, сподели доктор Брънзалов. Предложението е направление да се издава единствено при клинични прояви на признаци на заболяването, не на контактни или други пациенти, които просто желаят да си създадат тест. Той напомни, че всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Има предложение да се заплаща на персоналните лекари по 70 лв. на пациент, в случай че е под карантина и по 5 лв. за всяка консултация - по телефона или онлайн. Д-р Брънзалов дефинира предлагането като задоволително аргументирано, тъй като тази стойност е съизмерима с цената на три трамвайни билета.

Към този миг цялата битка с Коронавирус епидемията се води с бюджета на НЗОК, изясни той. В момента дори има и средства в запаса на бюджета. Допълнителни средства могат да се обезпечат от фондове за битка с ковид, както и от дарения. Тестването, лекуването на пациенти на всички равнища изисква финансов запас, не скри лекарят.

На въпрос дали би трябвало да се понижи карантината от 14 на 10 дни, той сподели, че това е добра мярка. В доста страни карантината е от 10 дни. Тя е наложителна за всички, които са с потвърдено заболяване или са контактни на болен. Трябва да има съзнание, обстановката е сериозна. За страдание, в нашето съсловие има хора, които раздвояват мнението на обществото. В моята процедура от 33 години сходна зараза не съм срещал. Не може да се съпоставя с другите болести. Това е пандемия, доста хора изгубиха живота си. Трябва да носим маска, с цел да пазим себе си и близките, отсече още доктор Брънзалов.

Що се отнася до имунизациите и неналичието им по аптеките, той разяснява с думите: „ Програмата за противогрипните ваксини ще обхване 17% от популацията над 65 години. Не мога да кажа, че в случай, че призоваваме хората да се имунизират, поръчката е такава, че да има огромни аптеки, които ще получат по 1-2 броя. Не знам кой не си е приключил работата. “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР