Близо 30 кучета преминаха планинско обучение за спасяване на хора

...
Близо 30 кучета преминаха планинско обучение за спасяване на хора
Коментари Харесай

Наши кучета се учиха да спасяват пострадали планинари на международен курс

Близо 30 кучета минаха планинско образование за избавяне на хора при лавини, търсене на изгубени туристи и търсене на затрупани при трусове. Международният курс е юбилеен и е отдаден на 50-годишнината от основаването на Групата за избавяне с кучета на ПСС.

Обучението на едно куче избавител стартира, когато то е на към 50 дни. Първо би трябвало да научи името си и да се подчинява на лидера си. Ерос е единствено на осем месеца и той е най-малкото куче, което взе участие в образованието на Платото над Тодорка. Най-важното, което би трябвало да научи в този момент, е по какъв начин да открива хора, затрупани от лавина.

Тихомир Нешев – лидер на Ерос, ПСС-Троян: " Той се оправя добре. Изисквам да почва да вкарва носа към този момент, да хваща ароматите. Минахме към този момент през образното търсене ", показа той пред публичната телевизия.

Йон Сандолоьо – планински избавител от Румъния: " Използваме разнообразни играчки, с които кучето обича да си играе. Крием ги и то се забавлява, до момента в който ги търси. След време започваме да заравяме така наречен жертви, а кучето се пробва да ги открие. "

Всяка порода куче има своите преимущества при другите спешни обстановки.

Сергей Цветков – лидер на куче: " Едрите кучета, примерно немската овчарка, са по-добри при търсенето в лавини, тъй като са по-мощни кучета, по-могат да вървят в снега. Бордър колито са по-дребни, само че пък те при бедствия и повреди и произшествия, отломки, са по-малки, мушкат се през дупки. "

Атанас Уков – началник на групата за избавяне с кучета: " Човекът със своя върховен разсъдък и кучето с неговия нос в една композиция провеждат една оперативна двойка, която е неотлъчно обвързвана и не могат да работят един без различен. "

Въпреки, че към момента нямаме хеликоптер за планинско избавяне, четири от кучетата към този момент минаха образование за оказване на помощ по въздух на потърпевши туристи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР