Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали

...
Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали
Коментари Харесай

200 вина и спиртни напитки в битка за медали

Близо 200 виновност и спиртни питиета се съревновават за медали от „ Винария 2024 “, която ще се организира от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. В дегустациите вземат участие проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.

На база на получените проби са образувани две комисии. Вината са показани в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се правят оценка по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са кандидати за „ Златен ритон “.

„ Увеличава се броят на пробите от чужбина. Тази година получихме виновност от Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Засилва се конкуренцията с българските виновност. По-голямата част от показаните проби са на червени виновност от остарели реколти “, разяснява ръководителят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Той посочи, че близо една трета от кандидатите за „ Златен ритон “ са отлежали червени виновност, следвани от младите бели и розетата. „ Качеството на предоставените виновност е извънредно положително и са оценени с високи оценки от дегустаторите “, съобщи инж. Стоянов. Той добави, че тази година има пенливи български и задгранични виновност за разлика от миналата.

13 топ дегустатори правят оценка пробите на виновност тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и експерти във винения бранш.

Повече от половината от тях са интернационалните дегустатори в влиятелни международни състезания. Сред тях са Димитър Димитров, Ангел Кузманов, Лало Гешев, Пламен Танчев, Христо Иванов, ръководителят на Общото заседание на Университета по хранителни технологии доцент доктор Христо Спасов, който е началник катедра „ Технология на виното и пивото “, доцент доктор Николай Стоянов и доцент доктор Надежда Благоева от УХТ.

Трима от членовете на дегустационните комисии са носители на наградата „ Енолог на годината “ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022). Тази година член на дегустационните комисии на „ Винария “ още веднъж е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е известен като дипломат на италианската просвета по света.

„ Колегите са се справили отлично с реколтата, макар неподходящите климатични условия за лозята и гроздето през 2023 година Надявам се състезанието да затвърди престижа си и да разпространява имиджа на елитни виновност “, показа Надежда Дюлгерска.

„ Затоплянето на климата се отразява върху реколтите виновност. Климатичните промени, стоплянето оказват отрицателно въздействие върху наличието на повече танини при белите виновност “, разяснява Димитър Димов. „ Всяка година българските виновност покачват качеството си. Причината е в положителните експерти, които основават квалитетни питиета “, уточни от своя страна Маурицио Феррери, който преди 20 години за първи път е взел участие в дегустационна комисия на „ Винария “.

„ Получените тази година проби демонстрират, че виновността са с извънредно високо качество. Повече от 90% от напитките, които дегустирахме досега, получиха над 84 точки съгласно международните критерии на OIV “, съобщи ръководителят на една от дегустационните комисии доцент доктор Николай Стоянов.

„ Пробите тази година са повече, което приказва за доверието на винопроизводителите и сектора като цяло към състезанието и резултатите от него “, уточни от своя страна доцент Христо Спасов – ръководител на втората комисия в състезанието.

И тази година в Пловдив ще се организира Дионисиево шествие, което ще анонсира началото на интернационалното ревю „ Винария “. На 17 февруари 2024 година /събота/ от 11.30 ч. от градинката до Римския стадион групи за национални песни и танци и кукери ще преминат по Главната улица и ще стигнат до площад „ Стефан Стамболов “, където ще зарадват публиката с празнична стратегия, а пловдивчани и гостите на града ще имат опцията да се почерпят с алено вино от 50-литрова бъчва, обезпечена от винарска маза от Южна България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР