Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г.

...
Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г.
Коментари Харесай

Какви са първите симптоми на грипа и как да се предпазим?

Близо 200 индивида са минали от 29 декември 2017 година до момента през открития особено за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни заболявания на Военномедицинска академия, обявиха от лечебното заведение.


Началникът на Катедра по инфекциозни заболявания във ВМА полк. доцент Георги Попов e безапелационен, че още при първите признаци би трябвало да се потърси лекарска помощ, с цел да се избегнат затруднения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други.

По думите му тънката разлика сред грип и обща простуда би трябвало да бъде направена точно от експерт, с цел да се назначи и съответното лекуване.

Характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация - болният е изнемощял, не му се работи, няма въодушевление, има висока температура над 38 градуса, съпроводена с настинка, суха кашлица.

„ При общата простуда нещата са последователно започващи с първични белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е нараснала, само че е под 38 градуса ”, разяснява инфекционистът.

А препоръките, които дава, с цел да се предпазим са консумация на повече плодове, най-вече цитрусови, зеленчуци, да одобряваме повече течности и чай.

Важна, по думите му, е и здравната просвета на хората: „ Болните би трябвало да се изолират у дома, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете – грипните вируси се задържат по повърхностите и елементарно можем да се заразим ”.

„ Към момента засеченият грипен вирус е H2N3 - “Хонконг ”, който е по-благоприятен, тъй като огромна част от популацията към този момент се е срещала с него и има построен имунитет. Засегнати от него ще са най-много дребните деца и хора с преходни и хронични болести.

Очакванията са грипният сезон да е по-силен в края на месец януари ”, предвижда още доцент Георги Попов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР