Близо 20 дни след като бе оповестено, че "Джи Пи

...
Близо 20 дни след като бе оповестено, че "Джи Пи
Коментари Харесай

Джи Пи още не се е отказала от Железница

Близо 20 дни откакто бе оповестено, че "Джи Пи Груп " ще се откаже от градежа на тунела "Железница " на автомагистрала "Струма " за 185 млн. лева, в Агенция "Пътна инфраструктура " още не е постъпвало формалното заявление на компанията. Това заяви ръководителят на управителния съвет на пътната организация инж. Светослав Глосов.

На 12 октомври строителният колос разгласява своя позиция, в която разгласи, че "ще подава пред AПИ отвод от подписване на контракт за осъществяване на строителството ". Решението на компанията последва изявление на премиера Бойко Борисов, който подреди на Глосов да откри законов прийом за изваждането на "Джи Пи Груп " от "всички планове с държавно и европейско финансиране ". "Аз не съм проверяващ орган, моята политическа воля стига до там всеки, който е обвинен и тече следствие, да го извадя от състезанията и да си потвърди правотата, в случай че е подобен ", уточни тогава Борисов във връзка инспекциите на прокуратурата по сигнали на проверяващи публицисти и на вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреби с еврофондове посредством консултантски компании.

Сега шефът на пътната организация обясни, че забавянето произтича от две обжалвания на търга за строителството на тунела, които се преглеждат от Върховния административен съд. "Чакаме решението на Върховен административен съд. Ако съдът удостовери правилността на решението на АПИ за класиране на "Джи Пи Груп ", тогава ще ги поканим и в случай че те подават отхвърли от сключване на контракт, тогава ние сме длъжни да поканим втория в класирането ", обясни Светослав Глосов. Още през август гръцката компания "Актор " и италианската "Тодини " апелираха поръчката. Те бяха отстранени преди отварянето на ценовите предложения. Класиран на второ място в търга за тунела "Железница " бе консорциум, ръководен от "Главболгарстрой ".

Съоръжението би трябвало да е готово преди 2023-а, тъй като в противоположен случай страната ще загуби европейското финансиране, обезпечено по оперативната стратегия "Транспорт ". За българската част от паневропейския кулоар №4, свързващ Германия и Гърция, държавното управление получи над 1.5 милиарда лева от Европейската комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР