Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу

...
Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу
Коментари Харесай

Над 12 000 деца са с нередовен имунизационен статус срещу морбили за 2023 г.

Близо 12 500 деца са с неточен имунизационен статус против морбили. Това оповестиха на уеб страницата на акцията „ Плюсмен “, инициирана от Министерството на здравеопазването. Данните са за 2023 година, когато обсегът на имунизирани с първи банкет против морбили е 91,6 %, а с втори банкет – 87,4 %, допълниха от „ Плюсмен “.

Заболяването може да бъде отстранено посредством имунизация, само че за задачата е належащо да бъде реализирано над 95 % ваксинално покритие на подлежащите лица.

Около 93% от ваксинираните с една доза ваксина против морбили построяват предпазен имунитет. Проучвания демонстрират, че в случай че имунизацията е вярно сложена и е довела до създаване на антитела, обезпечава доживотен имунитет при множеството здрави лица. След използване на втора доза 95 % от лицата, които не са построили имунитет след първата доза, към този момент са предпазени. Поради тази причина имунизирането с две дози против морбили следва да е златен стандарт за всички имунизационни стратегии, показаха от „ Плюсмен “.

В България двукратната планова имунизация, която се прави на 13-месечна възраст на детето, както и при навършване на 12-годишна възраст, е въведена през 1992 година Това води до 15-годишен интервал, в който се регистрира ниска заболеваемост и цялостно спиране на разпространяването на морбили.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР