Близо 100 ученици от Варненска търговска гимназия Г.С. Раковски“ и

...
Близо 100 ученици от Варненска търговска гимназия Г.С. Раковски“ и
Коментари Харесай

Ученици и студенти бяха гости в Административен съд – Варна

Близо 100 възпитаници от Варненска комерсиална гимназия „ Г.С. Раковски “ и студенти от Икономическия университет бяха посетители в Административен съд – Варна в Деня на отворените порти.

Превърна се в традиция възпитаници от Варненска комерсиална гимназия, водени от тяхната преподавателка по право госпожа З. Любчева, с които трета поредна година работим по Образователна стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури “, да посещават съда в този ден. И. ф. Председател на съда – арбитър Борислав Милачков подари закупена от съда правна литература за библиотеката на учебното заведение и срещна учениците с историята на съда, спецификата на работа на магистратите, с функционалностите на Административен съд – Варна.

Учениците наблюдаваха с интерес представянето от арбитър Б. Милачков на метода за разпределение на постъпилите в съда каузи на правилото на инцидентния асортимент.

След срещата с ръководителя на съда, учениците бяха осведомени от правосъдния админ - госпожа Деница Станкова с опциите за даване на съдебно-административни услуги, с работата на правосъдната администрация, като младежите разгледаха правосъдните зали и службите.
Студенти от Икономически университет - Варна имаха опция да участват на открити правосъдни съвещания по административни каузи със арбитър – докладчик зам. ръководителят на съда – Елена Янакиева, да обсъдят и да зададат съответни въпроси, свързани с обсъжданите каузи и да получат изчерпателни отговори.

Съдия Янакиева поздрави студентите с „ добре пристигнали “ в Деня на отворените порти в съда, акцентира значимостта на самодейността на Висш съдебен съвет за повишение правната просвета на жителите и реализиране на по-добра осведоменост за работата на правосъдната система, както и за създаване на доверие в работата на съда. За неприкритост в общуването, по-добра осведоменост и повече познания за работата на съда моли зам. ръководителят, като изрази подготвеност за провеждането и в бъдеще на взаимни начинания за практическо образование и директно запознаване с работата на съда.

С висока интензивност и интерес мина и следобедната среща със студенти II-ри курс, компетентност „ Съдебна администрация “, катедра „ Право “ в ИУ – Варна, водени от техния преподавал доцент доктор Андрияна Андреева.

С историята на административното правосъдие, с работата на административния арбитър и характера на делата, които се водят в административния съд срещна студентите арбитър Марияна Ширванян.

Какъв е статутът на служебния чиновник, правилникът на организацията на работата в съда, структурата на администрацията в съда обясни правосъдният админ Деница Станкова.

С необикновен интерес студентите изслушаха зам. ръководителя Елена Янакиева, която подчертава върху работата на деловодителите и правосъдните секретари. „ Един арбитър не може самичък да действа. Деловодителят и секретарят работят с него до крайния правосъден акт “ – акцентира зам. ръководителят.

В резултат от срещата със студентите породи концепцията за основаването на Клуб „ Право “, като неофициална среда, в която ежемесечно да се разискват прегледани административни каузи, да се разиграват правосъдни проблеми и да се разисква всичко, което е забавно на студентите в едно административно дело.

По време на целия ден постройката на съда бе посещавана от жители, искащи да се срещнат със съдиите и чиновниците и да получат информация за органа на правосъдна власт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР