Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили

...
Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили
Коментари Харесай

Цоков за Дигиталната раница: Това е един нешлифован диамант в образованието

Близо 100 000 възпитаници и учители са повишили и развили цифровите си умения по планове на МОН . Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на конгрес „ Образование за утрешния ден “ в София Тех Парк.

Събитието бе намерено от министър-председателя акад. Николай Денков. Благодарение на европейските средства и поредна работа към този момент всички участници в системата на учебното обучение – възпитаници, учители и шефове, имат своя електронна еднаквост с самостоятелен профил в системата на МОН. Всеки от тях има достъп и до платформата Дигитална раница , която съдържа хиляди безвъзмездни електронни просветителни запаси по всички образователни предмети – създадени уроци, презентации, 3D модели, видеа и други

„ Това е един към момента недодялан елмаз в нашата просветителна система “ , уточни министър Цоков. По думите му последното проучване PISA демонстрира, че там където националните просветителни системи развиват такива платформи, не закъсняват резултатите. Един от образците за това е Естония, където резултатите на учениците не паднаха, а се покачиха след пандемията.

„ Смислената цифровизация и потреблението на запаси, които са създадени от учители за учители, е в действителност опция да се промени положително нашата просветителна система “, уточни министър Цоков. По думите му развиването на Дигиталната раница ще продължи с нов план по стратегия „ Образование “.

В МОН към този момент е образувана необятна експертна комисия от над 40 експерти от разнообразни сфери, които ще изработят визия за свястно внедряване на технологиите, в това число рамка за потребление на изкуствен интелект в българското учебно заведение, стана ясно по време на форума. „ Образованието за утрешния ден е обвързвано с доста съществени провокации.

„ Днес би трябвало да формираме умения у децата и учениците да се оправят по-успешно с провокациите на бъдещето “ , посочи проф. Цоков. По думите му проучване от преди няколко години е посочило, че 65% от днешните първокласници ще работят специалности, които още не съществуват. Професиите на бъдещето са свързани освен са ИТ умения , а и с грижа за индивида, уточни министър Цоков.

“В идващите седмици ще бъде показан стандарт за качество в учебното обучение ”, заяви още министър Цоков. Изготвят се и нормативни промени, с които да се подсигурява по-голяма просветителна и психическа поддръжка за децата в детските ясли.

“Класическата класно урочна система би трябвало да бъде изменена и усъвършенствана. Необходима е и смяна в образователните стратегии – да станат по-рамкови и компетентностно насочени ”, уточни министърът.

По време на форума одобрение насочи и ръководителят на Комисията по обучение и просвета в Народно събрание Красимир Вълчев . Европейският комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова също изпрати приветствие към участниците и уредниците на събитието. Ръководителят на програмата PISA се включи във форума с видео презентация с разбор на резултатите за България.

Форумът продължава през целия ден като учители, шефове, възпитаници, академични преподаватели, бизнесмени и представители на неправителствени организации показват своя опит и положителни практики за дейно потребление на цифровите технологии за възстановяване на качеството на преподаването и ученето. Гостите имат опция да посетят и просветително ревю, на което разнообразни организации и учебни заведения показват създадени от тях цифрови запаси, материали и нововъведения, които ползват в образованието на възпитаници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР