Близо 1 000 души посетиха на 13 и 14 май

...
Близо 1 000 души посетиха на 13 и 14 май
Коментари Харесай

Празник на меда 2022 събра над 25 производители и близо 1000 гости по време на 13-тото си издание /снимки/

Близо 1 000 души посетиха на 13 и 14 май тринадесетото издание на обичайния "Празник на меда ", проведен като взаимна самодейност на Директива за птиците „ Радиоактивни отпадъци” и сдруженията на пчеларите от района на Козлодуй.
Въпреки необикновеното за производителите на мед време на годината, двудневното ревю събра в новооткрития Информационен център по извеждане от употреба 11 производители на полифлорен мед, пчелни артикули, сертифицирани лечебни и козметични произведения. Към тях се причислиха и 15 занаятчии и майстори от разнообразни сфери на приложното изкуство, които показаха своите сбирки от художествени предмети, направени в духа на обичайните български занаяти – тъкани, плетива, плъстени произведения, ръчно направени свещи и бижута, бяха показани също и по-съвременни арттехники – рисувано стъкло, декупаж и други
С благотворителни цели свои домашно приготвени печива и сладкиши изложиха от пенсионерски клуб „ Турлашка махала “ и Защитено жилище – с. Гложене. Авторът на бижута от плат Красимира Кирилова показа своя сбирка също с благотворителна цел в интерес на детска градина.
По остаряла българска традиция всички посетители на Празника бяха посрещани с питка, с която да дегустират другите типове мед.
„ За мен е голяма наслада, че след една пропусната година още веднъж имаме опцията да бъдем дружно и в новия Информационен център на Директива за птиците РАО да бъдат подредени щандовете с естествени и екологично чисти артикули, които в последно време доста ни липсват. Сигурен съм, че посетителите не биха могли да останат равнодушни и към труда на производителите на мед, и към разнообразието, което показват от своя страна занаятчиите “, приветства участниците и гостите на Празника изпълнителният шеф на Директива за птиците РАО Дилян Петров.
Зам.-кметът на Община Козлодуй Георги Кирков също насочи благопожеланията си към уредниците и участниците: „ Празникът на меда е едно от най-цветните и най-чакани събития в нашия град и Община Козлодуй ще продължи да поддържа това прелестно събитие. Радвам се, че имам опцията да бъда измежду Вас и Ви искам благоденствие и триумфи! “
Акцент на Празника бяха презентация за пчелите и меда, показана от децата от ДГ „ Мир “ в Козлодуй, както и осъществяване на тематични стихотворения от възпитаници от НУ „ В. Левски “. Над 15 младежи доброволци помогнаха за положителната организация двата дни на ревюто.
В безспорна атракция от съпътстващата стратегия на събитието се трансформира грънчарското колело на занаятчия Куман Жеков от врачанския Етнографски комплекс. Под неговите директиви над 80 деца усетиха под ръцете си по какъв начин „ оживява “ глината и благодарение на майстора направиха свои лични глинени съдове. Като създател на Северозападната задруга на майсторите на остарели занаяти и един от последните майстори на бусинска и антична керамика Куман Жеков описа повече за керамиката по българските земи и задоволи любознанието на гостите с забавни митове и действителни случки от историята на бусинската керамика.
„ За първи път участвам на Празника на меда и съм доста прелестно сюрпризиран. Интересът от страна на децата беше голям. Всъщност грънчарството е доста атрактивно, а те са доста любопитни. Всички, които пожелаха, съумяха да седнат пред колелото и да си създадат съдинка, имаше доста усмивки и доста наслада в очите. Не чаках и че толкоз доста хора демонстрират интерес към бусинската керамика и лекцията в действителност се трансформира в сказка. Чувствам се изтощен, само че и задоволен! “, показа в края на събитието занаятчия грънчарят.

МНЕНИЯТА

Цветан Йовов,
Дружество на пчеларите в гр. Козлодуй, производител на мед и пчелни артикули
„ Най-важното е, че за тринадесети път се събрахме всички дружно и макар пандемията и едната година пропуск, традицията се резервира. Защото тя е доста скъпа за целия град. Хората се научават на нов метод на живот, употребяват здравословни артикули и посредством Празника, посредством нас, производителите, осъзнават потребността от това да водят здравословен живот и да почитат, обичат и почитат пчелите. Това е значимо, тъй като пчелите изчезват с всеки минал ден, всеки ден губим пчелни фамилии, само че продължаваме да се борим против това. Всички знаем, че изчезнат ли пчелите, ще бъдат нанесени огромни вреди върху околната среда и респективно върху хората.
Празникът е доста прекрасен, тъй като на него постоянно участват хора от целия район и по-далечни обитаеми места. Хубав е и поради това, че без значение от финансовите усложнения, в които се намираме всички, хората си купуват мед с ясното схващане, че дават парите си за нещо потребно, за нещо скъпо. Затова ние, производителите, още занапред започваме да се готвим и да отделяме продукция за Празника на меда за идната година. “

Наташа Манчова,
Ателие „ Старата ракла “, с. Софрониево
„ Това събитие на Директива за птиците РАО е един от празниците, които аз доста обичам. Със „ Старата ракла “ участваме като занаятчии още от първата година на Празника. Ценно е това, че той дава на посетителите една сигурност – те могат да бъдат спокойни за качеството и чистотата на меда и пчелните артикули, които си купуват от ревюто. Много е хубаво и това, че хората имат опцията да видят и ревю на художествена продукция от естествени материали. За нас, занаятчиите, това е единственото ревю, където сме изцяло задоволени. В лицето на Директива за птиците РАО ние срещаме хора, които са в действителност загрижени и за занаятите. И също като нас са търсачи на чистото и на скъпото. Ние, да вземем за пример, работим с вълна – наша, българска, екологично чиста, дълга вълна, която я няма на никое място, с изключение на от нашата каракачанска порода овце, която към този момент съвсем изчезва.
Затова има толкоз доста хора и всяка година техният брой нараства. А тази година съм възхитена както от организацията, по този начин и от новата постройка и опциите, които дава тя за провеждането на събитието. Възхитена съм освен като участник, само че и като човек, който вижда извън в какво се показва работата на предприятието и каква е неговата задача в посока запазване на чиста околна среда и висока екологична просвета. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР