Близката до Христо Ковачки Гранд енерджи дистрибюшън“ е спряла да

...
Близката до Христо Ковачки Гранд енерджи дистрибюшън“ е спряла да
Коментари Харесай

Продавачът на тока от столичното парно го заряза заради ниските цени

Близката до Христо Ковачки " Гранд енерджи дистрибюшън “ е спряла да извършва отговорностите си по контракта с общинското сдружение " Топлофикация-София “ за продажба на творби му ток през борсата. Това е станало с писмо от 23 март. Причините били ликвидни проблеми на медиатора при продажбата на сила, стопанската нетърпимост и изключителното състояние.

Проблемите с осъществяването на контракта оповестил изпълнителният шеф на " Топлофикация “ Александър Александров на среща със съветниците от две от комисиите на общинския съвет в столицата, заяви един от участниците в нея Владислав Панев от " Демократична България “, която е и съпредседател на общинската група " Зелено придвижване “.

" Припомням, че " Топлофикация “ продава създавания ток на " Гранд енерджи “ по закрепена цена от 91.50 лв. на мегаватчас. Това равнище беше под пазарната цена, като по този начин Ковачки реализираше облага от разликата за десетки милиони годишно “, разяснява Панев.

Той напомни, че управлението на " Топлофикация-София “ оправдаваше решението да употребява медиатор при продажбата на ток на борсата с това, че с закрепената цена се защищава от поевтиняване на цената на силата и надлежно от загуби.

" Излиза обаче, че компанията не е защитена по никакъв метод. Защото " Гранд енерджи “ купува единствено когато е на облага от договорката, респективно когато " Топлофикация “ е на загуба. Ако се случи противоположното - късаме контракта и разгласяваме нетърпимост “, разяснява Панев.

То добави, че сега общинската компания продава електрическа енергия на сегмента " ден напред " на енергийната борса, където цените са 20-60 лв. за мегаватчас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР