Близката до Христо Ковачки Гранд енерджи дистрибюшън“ е спряла да

Близката до Христо Ковачки Гранд енерджи дистрибюшън“ е спряла да ...

Продавачът на тока от столичното парно го заряза заради ниските цени.


Близката до Христо Ковачки "Гранд енерджи дистрибюшън“ е спряла да изпълнява задълженията си по договора с общинското дружество "Топлофикация-София“ за продажба на произведения му ток през борсата. Това е станало с писмо от 23 март. Причините били ликвидни проблеми на посредника при продажбата на енергия, стопанската непоносимост и извънредното положение.
 
Проблемите с изпълнението на договора обявил изпълнителният директор на "Топлофикация“ Александър Александров на среща със съветниците от две от комисиите на общинския съвет в столицата, съобщи един от участниците в нея Владислав Панев от "Демократична България“, която е и съпредседател на общинската група "Зелено движение“.

"Припомням, че "Топлофикация“ продава произвеждания ток на "Гранд енерджи“ по фиксирана цена от 91.50 лева на мегаватчас. Това ниво беше под пазарната цена, като така Ковачки реализираше печалба от разликата за десетки милиони годишно“, коментира Панев.

Той припомни, че ръководството на "Топлофикация-София“ оправдаваше решението да ползва посредник при продажбата на ток на борсата с това, че с фиксираната цена се предпазва от поевтиняване на стойността на енергията и съответно от загуби.

"Излиза обаче, че компанията не е предпазена по никакъв начин. Защото "Гранд енерджи“ купува само когато е на печалба от сделката, респективно когато "Топлофикация“ е на загуба. Ако се случи обратното - късаме договора и обявяваме непоносимост“, коментира Панев.

То добави, че в момента общинската фирма продава електроенергия на сегмента "ден напред" на енергийната борса, където цените са 20-60 лева за мегаватчас.

Източник: mediapool.bg