БЛИЦ научи, че предприемачът Кирил Домусчиев е пред финализиране на

...
БЛИЦ научи, че предприемачът Кирил Домусчиев е пред финализиране на
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев в ексклузивно интервю пред БЛИЦ: Купихме нов завод в САЩ! Експанзията на "Хювефарма" на пазара продължава!

БЛИЦ научи, че предприемачът Кирил Домусчиев е пред завършване на договорка за закупуване на авторитетната американска компания " Агрилабс ", която е водеща в региона на производството на ветеринарно-медицински артикули, и го потърси за повече детайлности. С Домусчиев беседваме и за българската стопанска система. Ето по какъв начин Домусчиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов. - Г-н Домусчиев, правилно ли е, че сте придобил нов бизнес и цех в Съединени американски щати?
- Да, по този начин е! Приключихме посредством " Хювефарма " преди часове договорката за придобиването на компания „ Агрилабс “, с което усилваме доста наличието си на американския пазар.

Заводите ни в Съединени американски щати към този момент стават 6.

Основният акцент на инвестицията ни е освен да разтеглим наличието си на американския пазар, само че и да развием портфолиото си от ваксини.

„ Агрилабс “ има едно доста положително дружество за произвеждане на ваксини.

- Това е много огромна агресия от страна на „ Хювефарма “ на интернационалния пазар. Разбрахме, че на първото си съвещание за 2018 година държавното управление е одобрило и плана на компанията за градеж на втори цех в Пещера като вложител Клас „ А “. Какви са желанията Ви за развиване на компанията?
- „ Хювефарма “ се развива доста добре и към този момент е в топ 10 на фирмите в света, които търгуват с ветеринарно-медицински артикули.

Смятам, че с инвестицията, която ще създадем в Пещера за 150 млн. евро не е по никакъв начин дребна за мащабите на България. С вложенията, които вършим у нас и в чужбина, съм уверен, че ще продължим да вървим нагоре в ранглистата на най-големите интернационалните компании в региона на ветеринарно-медицинските артикули.

- Новият план на „ Хювефарма “ в Пещера планува разкриването на над 100 работни места. Предвиждате ли в допълнение разширение на броя на чиновниците, които ще работят в компанията ви?
- Новите работни места, които ще открием са над 200 и те ще бъдат заети от извънредно добре готови български експерти, които ще получават солидни хонорари за стандартите в България.

Предвиждаме и построяването на цех за ваксини в България през идващите години. Инвестицията ще е от порядъка на 60-70 млн. евро, само че на този стадий не считам да разгадавам повече детайлности.

- Според водещи специалисти българската стопанска система е в невъобразим напредък от 27 години насам. Очаквате ли растеж на задгранични вложения в България?
- Очаквам подобен растеж, само че съгласно мен той няма да е доста забележителен. Причината е, че сега България страда от липса на квалифицирана работна ръка.

Налице са проблеми в просветителната система и пречки и усложнения от страна на страната за импорт на квалифицирани служащи от чужбина. За това не съм огромен оптимист, че можем да реализираме двуцифрен растеж на българската стопанска система и доста равнище на вложенията.

- Да, само че българското държавно управление поставя всички старания да преодолее бюрокрацията в бизнеса. Доволен ли сте Вие в качеството си на ръководител на най-голямата работодателска организация КРИБ от тези дейности на кабинета?
- Естествено, че можем да бъдем удовлетворени от дейностите и упоритостта на държавното управление в битката с административните и бюрократични спънки пред бизнеса.

Дано да се реализира оптимален триумф в тази посока.

Най-рано по този въпрос можем да вършим оценки след към 5-6 месеца, тъй като това е развой и проблем, който не може да се реши по-бързо, защото става дума за хиляди ремонти в какви ли не административни актове и закони.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР