Благоевград. Първата вечер от шестото издание на международния театрален фестивал

...
Благоевград. Първата вечер от шестото издание на международния театрален фестивал
Коментари Харесай

Благоевград: Камен Донев с „Лекция №1 за народното творчество“ постави началото на шестото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”

Благоевград. Първата вечер от шестото издание на интернационалния сценичен фестивал „ Тара-ра-бубмия ” раздруса Благоевград и насити с страсти възторжената аудитория. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград . Заместник-кметът по европейски планове и стратегии на Община Благоевград, Зорница Кралева поздрави от името на кмета доктор Атанас Камбитов и от свое име участници, уредници и благоевградската аудитория, която за следващ път потвърди, че Благоевград е заслужен да се бори за купата „ Културна столица “.
„ Уважаеми посетители и другари на нашия прелестен град, за мен е чест да открия следващото издание на фестивала „ Тара-ра-бубмия “ утвърдил се като територия за млад спектакъл. Известно ви е, че нашият главен фокус са младите, със особено внимание към протичащото се на самостоятелната сцена. Ние и за напред ще продължаваме да поддържаме техните старания, да демонстрираме търсенията им и смелостта им да опитват, тъй като имаме вяра, че точно те са вярата за настоящия български спектакъл, правейки невъзможното, с цел да търсят свои публики и места за битие и да предизвикат с работата си театрално статукво. Различното тази година е, че с два доста значими и разнообразни като стилистика спектакъла и една Кръгла маса насочваме вниманието към Македония и съдействието ни в полето на културата, след подписания исторически контракт за добросъседство и изключително след срещата на върха на Европейския съюз – Западни Балкани, извършена в София, която още веднъж акцентира принадлежността на по-тясно съдействие за превъзмогване на общите провокации. Благодаря ви, че сте тук с цел да подкрепите младите създатели и на добър час на всички участници в шестия фестивал „ Тара-ра-бубмия! “, сподели зам.-кметът в приветственото си слово.
Тази година с изключение на, че фестивалът има интернационален темперамент, акцентът е подложен върху съдействието със прилежаща Македония в региона на културата. 18 спектакъла ще разкрият благосъстоянието и многообразието на театъра. В рамките на девет дни Благоевград ще се трансформира в интернационална сцена.
В първата вечер от дълго чакания фестивал, в зала „ Яворов “ беше показан авторския театър на Камен Донев - „ Лекция №1 за националното творчество “. Постановката разкри с песни, танци, импровизации и образци от живота. В продължение на повече от два часа, разчитайки най-много на личните си благоприятни условия, той даде всичко от себе си на публиката. Достигайки до душата на хората, той остави там своята харизма, както и множеството послания, които съобщи посредством неповторимия си театър. Представлението, което очарова благоевградската аудитория е играно над 450 пъти и има десетки награди и номинации.
В 18.00 часа стартира територия за млад спектакъл с дипломен театър от НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", показан от театрална работилница „ СФУМАТО “. Постановката „ Януари “ от Йордан Радичков с режисьор Ованес Торосян даде старт на мощните театрални страсти.
Днес от 19.00 часа на огромната сцена на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров ” ще се играе емблематичната режисура от Ерик Богосян „ Секс, опиати и рокендрол “. От 17.00 часа на камерна сцена на Драматичен спектакъл „ Н. Вапцаров “ ценителите на театралното изкуство ще имат опцията да бъдат част от „ Любовни усмивки “ от А. П. Чехов по „ Мечка ” и „ Предложение ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР