Благоевград. Община Благоевград сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с

...
Благоевград. Община Благоевград сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с
Коментари Харесай

Oбщина Благоевград с нов проект за прилагане на интегрирани мерки за приобщаване на ромите

Благоевград. Община Благоевград подписа контракт за безплатна финансова помощ с Министерство на образованието и науката (Програмен оператор) за осъществяване на план №BGLD-3.002-0015 „ Интегрирани ограничения за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград ”, финансиран по Програма „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “, посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 година Това оповестиха от община Благоевград .
В рамките на плана ще бъде обезпечен мобилен здравен кабинет, оборудван с здравна техника за първоначални прегледи на представители от ромската общественост.
Ще бъде построен Общностен център, който ще сплотява разнообразни услуги, ориентирани към хора от рискови групи, включително и роми. Подкрепата, която Центърът ще обезпечава, ще бъде с сложен темперамент, насочена в няколко съществени направления: предварителна защита за отпадане от системата на обучение и образование, обосноваване за довеждане докрай на приблизително или по-висока степен на обучение, придобиване/повишаване на професионална подготовка, включване в претовареност и поддръжка на фамилията.
Основната цел е да се основат устойчиви механизми за възстановяване на положението и опциите на хората, живеещи в ромските общности на територията на общината, посредством използване на интегрирани ограничения, включващи възстановяване на достъпа до обществени услуги, обучение, претовареност, опазване на здравето и недискриминация на ромите.
С цел възстановяване на жилищните условия в сегрегираните общности ще бъде закупена автовишка за осъществяване на дребни ремонтни действия. Освен това ще бъдат ситуирани нови съдове за боклуци, които ще се обслужват от профилиран сметосъбиращ автомобил.
Проектът включва и редица меки ограничения, в това число образования за цифрова просветеност, курсове по готварство, фризьорство, образования за цивилен познания осведомителни акции и други
В началото и в края на плана ще се проведат изследвания, в границите на които ще бъде измерена степента на приемане на ромите от болшинството.
Предвижда се по плана да бъдат наети здравни, просветителни и трудови посредници, които да спомагат за осъществяване на дейностите по плана.
Проектът планува и посещаване в Норвегия за образование, обмяна на опит и положителни практики.
Общата стойност на плана е 967 650,00 евро, а срокът за осъществяване – 24 месеца.
Проектът ще се осъществя в партньорство с фондация „ Тръст за обществена опция “ (ТСА), Сдружение „ Л.И.Д.Е.Р. – Личностни хрумвания и дейности за ефикасни решения “ и Pirin Holding AS, Норвегия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР